Hlavní obsah

Šestnáct mrtvých a desítky zraněných při atentátu v Kábulu

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Sebevražedný útok v afghánském hlavním městě Kábulu si ve čtvrtek vyžádal životy šesti italských vojáků mezinárodních sil ISAF a deseti civilistů. Původně bylo obětí devět. Dalších 50 osob bylo zraněno. Terčem útoku se stala vojenská kolona na cestě na kábulské letiště. Tálibán uvádí, že zabil třináct vojáků. Při atentátu zemřel i útočník.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Záchranáři odvážení jednoho ze zraněných.

Článek

Útok byl spáchán asi 300 metrů od amerického velvyslanectví. Auto plné výbušnin se přiblížilo ke konvoji a jeho řidič je odpálil. Mohutná exploze zničila pět vozidel a poškodila budovy na obou stranách silnice vedoucí na letiště, kde je spojenecká základna.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Tragické následky atentátu v Kábulu

Počet mrtvých vojáků potvrdilo italské ministerstvo obrany. Afghánské ministerstvo veřejného zdraví původně oznámilo tři oběti z řad civilistů a 38 zraněných. Pak DPA sdělila, že civilních obětí je deset a zraněných přes 50.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Záber na místo atentátu

K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Jeho mluvčí Zabjuláh Mudžahíd uvedl, že útok podnikl kábulský občan jménem Hadajatulláh. Podle něj bylo zabito třináct italských vojáků.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Italský voják u auta poškozeného výbuchem

FOTO: Goran Tomasevic, Reuters

FOTO: Goran Tomasevic, Reuters

Útok ukazuje, že stále aktivnější Tálibán rozšiřuje oblast své působnosti a nyní operuje i v hlavním městě, které bylo stejně jako sever země mnohem klidnější.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

tělo zabitého italského vojáka si fotografuje Afghánec.

Čtvrteční atentát je čtvrtým velkým útokem v afghánské metropoli za posledních pět týdnů. Při tom předchozím vybuchla 8. září bomba nastražená v automobilu u vjezdu na kábulské vojenské letiště. Útok, který byl evidentně namířen proti konvoji NATO a k němuž se později přihlásil Tálibán, tehdy usmrtil tři civilisty, zmiňuje ČTK.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Dům v Kábulu poškozený explozí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám