Hlavní obsah

Všichni lidé jsou mutanti, oznámili genetici

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk je nositelem 100 až 200 mutací v DNA, upozorňuje nová studie zveřejněná časopisem Current Biology. Dalo se to samozřejmě předpokládat - bez mutací by nebyly pestré druhy organismů na Zemi. Nicméně genetici v předcházejících desetiletích postrádali moderní prostředky pro rozpoznávání mutací.

Foto: Profimedia.cz

DNA

Článek

Vědci se tak těší na nové objevy v oblasti poznávání lidské evoluce a také nových metod léčení. Dosavadní údaje o počtech mutací byly většinou spekulace na základě srovnání zdravé populace se skupinou pacientů s určitou nemocí, nebo ve srovnání s šipmpanzi, nejbližšími příbuznými homo sapiens.

"Dříve bez pomoci počítačů a dalších moderních technologií bylo hledání mutací ještě těžší, než hledání mravenčího vajíčka v sýpce s rýží," citovala BBC spoluautora výzkumu doktora Yali Xuea.

Nové metody analýzy DNA však umožnily přesnější výsledky. Genetici z britského ústavu Wellcome Trust Sanger Institute prohlédli tisíce genů v chromozomech Y u dvou Číňanů, kteří měli vzdáleného předka v roce 1805. Postupně identifikovali odlišnosti v DNA. 

Nové mutace přitom mohou vést k nebezpečným chorobám, jako je rakovina. Schopnost odhalovat podobné mutace může vést k jejich omezení. Samozřejmě ne všechny mutace jsou jen ke škodě nositelů daného genetického kódu. Některé souvisejí se zvyšováním šancí na přežití dané variace v rámci druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám