Hlavní obsah

Somálští piráti za 48 miliónů propustili německou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálští piráti propustili německou nákladní loď Hansa Stavanger a její posádku poté, co za ni dostali výkupné 2,7 milionu dolarů (asi 48 miliónů Kč). Zprávu potvrdil mluvčí pirátů v Nairobi, napsala agentura DPA.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží poměrně časté.

Článek

Rejdařství Leonhardt & Blumberg, kterému loď patří, se zatím k informaci nevyjádřilo, představitelé protipirátské skupiny Evropské unie zvané Operace Atlanta však serveru Spiegel Online předání výkupného potvrdili. Výkupné v hotovosti shodilo v neděli na palubu kontejnerové lodě malé letadlo. Piráti potřebovali 24 hodin na to, aby peníze přepočítali.

Kontejnerová loď Hansa Stavanger byla piráty unesena 4. dubna v prostoru mezi Keňou a souostrovím Seychely. Ze čtyřiadvaceti členné posádky je pět německých občanů, z toho dva devatenáctiletí plavčíci-učni.

Rodiny německých námořníků nedávno vytýkaly rejdařství, že pro osvobození posádky málo dělá, přestože podmínky života na zadržené lodi jsou velmi špatné - lidé mají nedostatek pitné vody a někteří prý onemocněli a jsou po měsících věznění ve špatném psychickém stavu. Rodinní příslušníci se to dozvěděli z telefonátů a esemesek, které zadržení směli pod dohledem pirátů uskutečnit.

Piráti se snažili šroubovat výkupné

Rejdař Frank Leonhardt však o víkendu připustil pouze psychický stres posádky v důsledku zadržování, fyzicky je však podle něj posádka v dobré formě. Podle DPA se propuštění lodě očekávalo již minulý týden, piráti se ale na poslední chvíli pokusili výkupné vyšroubovat nahoru. Nakonec ale akceptovali původně dohodnutou sumu.

Za minulý rok napadli piráti u somálských břehů podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) přes 130 obchodních lodí, což je více než trojnásobný nárůst oproti roku 2007. Činnost pirátů pokračuje i přes navýšení mezinárodních námořních sil v této oblasti Indického oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám