Hlavní obsah

Vakcína proti AIDS se začala v JAR testovat na lidech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské Město

Jihoafrická republika zahájila klinické testy vakcíny proti AIDS. Jde o první vakcínu vyvinutou rozvojovou zemí. Agentura AP zároveň informovala, že vláda přestane výzkum financovat. Ten má pokračovat díky podpoře z USA.

Článek

Probíhající testy na lidech mají otestovat bezpečnost vakcíny pro lidi. Tento měsíc ji vědci podají 36 zdravým dobrovolníkům, řekl předseda jihoafrické Lékařské výzkumné rady Anthony Mbewu. Zkoušky začaly letos již dříve na 12 dobrovolnících ve Spojených státech.

Vakcínu vyvinula během deseti let univerzita v Kapském Městě za pomoci amerického Národního institutu zdraví (NIH).

Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví v roce 1999 uvolnilo pro výzkum vakcíny 250 miliónů randů (téměř 570 miliónů korun). Vláda také rozhodla zacílit vývoj preparátu na podtyp C viru HIV, který je na jihu Afriky nejrozšířenější. Vir HIV, který způsobuje ztrátu imunity člověka, má za následek propuknutí nemoci AIDS, která se projevuje selháním imunitního systému nemocného jedince.

AIDS v JAR

V Jihoafrické republice žilo v roce 2008 asi 5,2 miliónu lidí nakažených virem HIV, což je podle AP nejvyšší počet ze všech zemí světa. Nejhůře postižené jsou mladé Jihoafričanky: virem je nakažena třetina žen ve věku 20 až 34 let.

Odborníci se museli během vývoje vakcíny vypořádat s řadou nevědeckých prohlášení jihoafrických politických představitelů ohledně nákazy. V 90. letech minulého století tehdejší jihoafrický prezident Thabo Mbeki popřel spojitost mezi HIV a AIDS. Jeho ministryně zdravotnictví Manto Tshabalala-Msimangová se zase nechala slyšet, že lékům proti AIDS nevěří a doporučila užívat řepu a citrony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám