Hlavní obsah

Bezpilotní letadlo zabíjelo rebely v Pákistánu, USA útoky nekonzultují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Nejméně 12 lidi zahynulo při raketovém útoku na kmenová území na severozápadě Pákistánu. O jejich smrti informovali svorně místní obyvatelé pákistánské úřady v oblasti. Cílem útoku byla jedna z pozic pákistánského Tálibánu vedeného Bajtulláhem Mehsúdem. Předpokládá se, že tentokrát zahynuli radikálové z Tálibánu.

Článek

Rakety vypálené z bezpilotního letadla budovu v oblasti Zangarha srovnaly se zemí.

Podle místních obyvatel stroj vypálil dvě rakety na tábor radikálů ležící 16 kilometrů severovýchodně od města Ladha. Sdělili, že v té době bylo v místě mnoho Mehsúdových mužů.

„Podle prvních zpráv od našich agentů v poli zahynulo při dnešním americkém raketovém útoku 12 až 14 tálibů,“ uvedl jeden z vysokých místních představitelů.

Američané však útok nepotvrdili, stejně jako neučinili u žádného útoku svých bezpilotních letadel, i když jsou jim připisovány všechny. Předpokládá se, že nikdo jiný by takové útoky nebyl schopen provést.

Útoků bylo podniknuto od loňského srpna několik desítek. Jen v červnu při jednom dvojitém na smuteční hosty zahynulo 60 lidí. [celá zpráva]

Pákistán loni tvrdě proti útokům bezpilotních letadel protestoval, protože při nich hynou i civilisté a mnohé Paštuny vedou k tomu, aby podporovali radikály proti Američanům, v nichž vidí neznabohy, protože nevyznávají víru v Alláha.

Americký prezident Barack Obama v březnu slíbil Pákistánu, že bude o útocích bezpilotních letadel jednat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám