Hlavní obsah

Jižní Asie čelí nejhoršímu hladu za 40 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Asie čelí nejhoršímu hladu za posledních čtyřicet let, uvedla v úterý OSN s tím, že nejvíce postiženy jsou Pákistán, Nepál a Bangladéš. Hladem trpí o 100 miliónů lidí více než před dvěma lety a chronickým hladem trpí přes 400 miliónů lidí. Na vině byl růst cen potravin a paliv v posledních dvou letech.

Článek

Podle Světové banky tři čtvrtiny populace v Jižní Asii, tedy asi 1,2 miliardy lidí, musí žít za méně než dva dolary denně (cca 40 korun). Silně postižena je i Indie.

OSN ve své zprávě zdůraznila, že hlad a chudoba mají několik hlavních příčin, především pokles domácích mezd a pokles příjmů ze zahraničí. Chudým ženám proto nezbývá nic jiného, než se obejít bez jídla, aby nakrmily rodinu. Vysoké ceny potravin navíc vedou lidi k zadlužování. Děti musejí jít pracovat místo toho, aby chodily do školy, a lidé mohou utrácet jen za nejzákladnější potřeby.

OSN současně vyzvala vlády, aby více dávaly na sociální programy, zejména na potraviny, zdravotní péči a vzdělání, a omezily vysoké zbrojní rozpočty. Vysoké částky utrácí za zbraně jak Pákistán, tak sousední Indie.

Reklama

Výběr článků

Načítám