Hlavní obsah

Pákistán propustí muže podezřelého kvůli teroru v Bombaji

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Soud v Pákistánu nařídil propustit vůdce islámské charity, o níž se Indie domnívá, že byla základnou skupiny, která loni v listopadu několik dní terorizovala Bombaj, přičemž zabila přes 170 lidí. Uvedl to v úterý server BBC.

Článek

Háfiz Muhammad Saíd je lídrem organizace Džamát úd Dáva, o níž se indické úřady domnívají, že je politickým křídlem charity Laškar-e-Taíba, kterou koncem 80. let zakládal. Charita podle indických vyšetřovatelů teroristy z Bombaje vycvičila a jejich úder plánovala a sponzorovala. Saíd navíc figuruje na seznamu teroristů OSN.

Pákistánský soud Saídovi domácí vězení zrušil s tím, že nejsou důvody ho zadržovat. „Nemáme nic s odbojem ani militanty,“ řekl mluvčí nařčené organizace BBC. Saíd byl zadržován od prosince a britský server upozorňuje, že jeho propuštění zřejmě popudí Spojené státy a Indii.

Laškar-e-Taíba se rozdělila v roce 2002, kdy její činnost zakázala pákistánská vláda. Charita Džamát úd Dáva působí po celém Pákistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám