Hlavní obsah

Advokát Kramarič zůstane v policejení cele v JAR nejméně do pondělí

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Advokát Julius Kramarič byl v pátek propuštěn z jihoafrického vězení na svobodu, ale podle informací Práva byl večer těsně před odletem do ČR znovu zadržen. Poprvé ho tamní policie zatkla ve čtvrtek kvůli tvrzení uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, že se snažil ovlivnit jeho výpověď k případu únosu a smrti jeho otce.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Julius Kramarič na archivní fotografii

Článek

Kramarič v této kauze, kvůli které spolu s českými policisty a dalšími advokáty za Krejčířem do JAR letěl, zastupuje jednoho z obviněných podnikatelů. Že by v této souvislosti na Krejčíře tlačil, se ale neprokázalo a jihoafrická policie českého advokáta v pátek odpoledne pustila na svobodu. Právu to potvrdil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Milan Řepka. Sám Kramarič z JAR vzkázal, že nebyl z ničeho obviněn a za propuštění tak nemusel skládat ani kauci.

„Policisté se ke mně chovali naprosto korektně, a když mě pouštěli, tak se mi omlouvali s tím, že šlo o omyl. I tak to byla ale jednoznačně nejtvrdší zkušenost v mém životě,“ řekl Právu Kramarič těsně před svým odletem zpět do České republiky. V cele předběžného zadržení prý nefungoval záchod a sdílel ji s dalšími dvanácti lidmi.

Podle Vladimíra Vaňka, advokáta dalšího z obviněných podnikatelů, který byl také na místě, nicméně policie Kramariče bezprostředně po pasové kontrole na letišti znovu zadržela a odvedla. Jestli advokát skončil opět v cele, není jasné.

Krejčířova manipulace?

Krejčíř měl být jako svědek vyslechnut ve čtvrtek, do budovy soudu ale nedorazil a místo toho jeho jihoafrický advokát prohlásil, že Kramarič Krejčíře v jeho domě nutil podepsat jisté dokumenty související s případem. Oba muži se sešli na večeři v úterý večer.

Podle Vladimíra Vaňka, advokáta dalšího z obviněných podnikatelů, který byl stejně jako Kramarič na místě, mohlo jít o manipulaci ze strany Krejčíře. „Těsně před začátkem jednání se jeho advokát domlouval za rohem s policisty a bylo vidět, že jejich vztah je velmi blízký,“ naznačil Vaněk.

Krejčíř se v JAR skrývá před českými úřady, příští týden má tamní soud rozhodnout o jeho žádosti o udělení azylu. Nový termín výslechu stanovily jihoafrické úřady na konec července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám