Hlavní obsah

USA a Korea zajaly 17 pirátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Americkému a jihokorejskému námořnictvu se podařilo v Adenském zálivu zajmout 17 pirátů, kteří předtím zaútočili na egyptskou loď. Napsala to ve čtvrtek agentura Reuters, která také informovala o tom, že dvě plavidla do boje proti somálským pirátům vyslal i Írán.

Foto: Eric L. Beauregard/U.S. Navy photo/Handout, Reuters

Článek

Na egyptskou loď Amira zaútočili piráti střelnými zbraněmi a granáty ve středu a snažili se vyšplhat na její palubu, což se jim však nezdařilo. Neúspěšné útočníky poté zajali přivolaní američtí a jihokorejští námořníci. Piráti se momentálně nacházejí na americkém plavidle Gettysburg, kde budou podrobeni výslechům.

Jihokorejský torpédoborec v oblasti Adenského zálivu hlídkuje od dubna. Jde o vůbec první zahraniční námořní misi Jižní Koreje. Na začátku května se mu před piráty podařilo zachránit loď KLDR.

Do oblasti míří i íránská patrola

K somálským břehům, kde již patrolují plavidla EU, USA, Ruska, Číny, Indie a dalších zemí, ve čtvrtek vyslal své dvě lodě také Írán, jehož plavidla se již několikrát stala terčem útoků somálských pirátů. Do oblasti by obě lodě měly dorazit během dvou dnů. Zůstanou dalších pět měsíců a mají za úkol ochraňovat především íránská obchodní plavidla a ropné tankery.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám