Hlavní obsah

Vědci se obávají, že se prasečí chřipka zkříží s ptačí

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S katastrofickým scénářem, podle něhož se spojí vir ptačí chřipky s virem chřipky prasečí, přišli někteří vědci. Ptačí chřipka, která se vyskytuje především v Asii, zabíjí 60 procent lidí, ale její přenos v populaci je obtížnější. Prasečí chřipka není v takové míře smrtelná, zato se šíří i podáním ruky. Obavy některých lékařů představila v pátek agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud by se oba viry setkaly, například právě v Asii, a spojily se do jediného viru, znamenalo by to velké nebezpečí. Vědci si nejsou jisti, zda je taková možnost pravděpodobná, nový typ chřipky, dosud neznámá směs prasečího, lidského a ptačího viru, prokázal, že je schopen se mísit s dalšími chřipkovými viry.

Podle vědců jsou možné dva zásadní průběhy vzájemného ovlivnění chřipkových virů. Virolog Robert Webster z výzkumné nemocnice v americkém Memphisu se domnívá, že největší nebezpečí hrozí právě ze spojení prasečího viru H1N1 a ptačího viru H5N1. Virus ptačí chřipky H5N1 je endemicky rozšířen hlavně v Asii a také v Africe a případy výskytu viru prasečí chřipky H1N1 byl potvrzen v některých částech Jižní Koreje a Hongkongu.

"Mou největší obavou je, že až se virus H1N1 dostane do epicentra H5N1 v Indonésii, Egyptě a Číně, pak budeme mít skutečné problémy," říká Webster.

Umocněná chřipka během období nemocí

Druhou možností je spojení viru prasečí chřipky s běžnými chřipkovými viry v době, kdy začíná takzvané chřipkové období. Toho se obává virolog Malik Peiris z hongkongské univerzity, který připomněl případ farmáře v Kanadě, který nakazil asi 220 prasat.

"Přejde zpátky na prasata a z nich pak patrně znovu na člověka. Takže bude mít příležitost pro další doplňovací výběr z prasečích virů," vysvětlil Peiris.

Odborníci se stavu, kdy chřipkové viry zvířat zmutují a stanou se snadno přenosnými mezi lidmi, obávají již delší dobu. Velké pandemie 20. století - španělská chřipka v roce 1918, asijská chřipka v letech 1957 a 1958 a hongkongská chřipka v letech 1968 a 1969 - byly všechny spojeny s ptáky. Někteří vědci se domnívají, že u španělské chřipky navíc figuroval i vir chřipky prasečí.

Prasečí chřipka v Česku

Podle informací ministerstva zdravotnictví vyhledalo do pátku kvůli respiračním potížím lékaře 66 Čechů. U nich byla ve 45 případech infekce virem prasečí chřipky vyloučena, ve 21 přápadech se čeká na výsledky testů. Z celkového počtu je sedm lidí v nemocnici, ostatní jsou v domácí péči.

Většina Čechů, kteří se nechali testovat na přítomnost viru prasečí chřipky, se vrátila z Mexika nebo USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám