Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabil 21 nastoupených afghánských policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Sebevražedný atentátník zabil v pondělí nejméně 18 afghánských policistů. Odpálil se v policejním výcvikovém centru v Tirin Kotu v provincii Uruzgán na jihu země. Potvrdila to afghánská policie s tím, že osm lidí bylo zraněno a budova byla explozí značně poškozena.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci hnutí Tálibán

Článek

Obětí je nakonec 21. Původní zpráva hovořila o 18 mrtvých. „Při sebevražedném výbuchu se stalo mučedníky 18 policistů. Několik dalších bylo zraněno,“ uvedl provinční šéf policie Džuma Gúl Himat. Útočník podle policejního velitele přišel pěšky do objektu policejního výcvikového areálu, kde zrovna policisté nastoupili do řady. V tu chvíli odpálil nálož, kterou ukrýval na svém těle.

Kromě osmnácti mrtvých policistů jich bylo osm vážně zraněno. Výbuch byl natolik silný, že poškodil několik budov komplexu.

Jedná se o nejvážnější povstalecký útok na policii za poslední měsíce. Zimní období je obvykle klidnější, i když za poslední dva roky se úroveň násilí v zemi zdvojnásobila. Afghánistán prochází nejkrvavějším obdobím od americké invaze před sedmi lety. Radikálové z Tálibánu jsou aktivní především na jihu země.

V neděli radikálové podnikli sebevražedný útok na kolonu zahraničních vojsk v Kábulu a zranily dva Afghánce. Také k tomuto útoku se přihlásil Tálibán.

Naopak při noční akci proti radikálům v provincii Ghazní byli zabiti dva bojovníci Tálibánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám