Hlavní obsah

Francie a Španělsko po vichřici: milión domácností bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BARCELONA, MADRID
Aktualizováno

Británie, Německo a Portugalsko v neděli vyslaly své týmy elektrotechniků na pomoc vichrem zle postižené Francii. Španělsko povolalo vojenské posily. V důsledku vichřic, které v sobotu zasáhly sever Španělska, jih Francie i část Německa, si vybraly tragickou daň na lidských životech - dohromady zemřelo 18 lidí, včetně čtyř dětí pod spadlou střechou sportovního centra u Barcelony. Milión domovů je bez proudu.

Foto: Olivier Pons, Reuters

Muži odstraňují spadlé větve ze střechy v jihozápadní Francii.

Článek

Sobotní bouře přerušila dodávky elektřiny do více než miliónu domácností, několik letišť kvůli ní muselo být uzavřeno a přerušena byla také železniční a silniční spojení.

Španělské ministerstvo obrany sdělilo, že armáda pomáhá hasičům v boji s lesním požárem v provincii Alicante, severně od města Benidorm, který začal, když se ve větru zhroutil stožár elektrického vedení. Tisíce lidí v oblasti musely být evakuovány a strávily noc v knihovnách a sportovních centrech.

Ve Francii se více než 1000 elektrikářů za pomoci 12 helikoptér snaží obnovit dodávky elektřiny do 1,1 miliónu domácností. Na pomoc by jim během dne měli dorazit i kolegové z Británie, Německa a Portugalska.

Vichřice poškodila i elektrické vedení a milión domácností přišel o proud.foto: Reuters/Olivier Pons

"Po vichřici je elektrická síť těžce poškozena. Přístup do sítě je velmi obtížný, což komplikuje práci našich týmů," řekl manažer společnosti Electricite Reseau Distribution France (ERDF).

Smutná bilance

Vichřice zabila 12 lidí ve Španělsku, včetně čtyř dětí, na které se zřítila sportovní hala a čtyři ve Francii, pro kterou byla nejhorší od prosince roku 1999. Tehdy tam zabila bouře 88 lidí. Poté byl ustaven systém včasného varování, který podle úřadů pravděpodobně pomohl při letošní bouři zachránit řadu životů. V Německu kvůli náledí zemřel jeden řidič a druhého muže zabila větrem utržená vrata.

Větrná smršť se nevyhnula ani pojizdným domkům v kempech.foto: Reuters/Olivier Pons

Ve Španělsku informoval distributor elektřiny REE o tom, že bylo poničeno 17 linií vedoucích elektřinu na sever. Desetitisíce lidí v Galicii a Katalánsku se ocitly bez elektřiny.

Opravovat se musí i železnice. Francouzské železnice SNCF uvedly, že tisíc inženýrů a pracovníků se snaží odstranit spadlé stromy z tratí a spravit vlakové elektrické vedení. Železniční spojení mezi Paříží a Bordeaux dnes již fungovalo normálně. Linie Paříž-Toulouse a řada dalších spojení je však stále přerušena. Oproti tomu se již podařilo otevřít letiště v Bordeaux, Toulouse a Perpignanu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám