Hlavní obsah

V Pákistánu zabili muže, který stojí za smrtí českého velvyslance

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké zdroje v pátek uvedly, že jejich raketa zabila na Nový rok teroristu, který naplánoval loňský atentát na hotel Marriott v pákistánském hlavním městě Islámábádu. Podle Američanů byl zabit operační šéf teroristické sítě Al-Kajda v Pákistánu a jeho vysoký poradce. Útok na Marriott si vyžádal 53 obětí, mezi nimi byl i český velvyslanec Ivo Žďárek.

Foto: Reuters

Usáma Kini na nedatovaném snímku

Článek

Šéfa Al-Kajdy v Pákistánu Usámu Kiniho a jeho pobočníka, šejka Ahemda Salima Swedana zabila 1. ledna u afghánských hranic střela vypálená z amerického bezpilotního letadla, uvedly americké zpravodajské zdroje s tím, že zprávě lze věřit.

Oba muži narození v Keni byli na seznamu nejhledanějších teroristů. Stáli za atentáty na americká velvyslanectví v Keni a v Tanzánii z roku 1998. Kini byl také považován za strůjce loňského atentátu na hotel Marriott, v němž zahynul český velvyslanec, a za strůjce prvního neúspěšného atentátu na pákistánskou exprezidentku Bénazír Bhuttovou v Karáčí, při němž zahynulo 136 osob.

Oba zahynuli v Jižním Vazíristánu u hranic Pákistánu s Afghánistánem, uvedl nejmenovaný přestavitel amerických složek pro boj s terorismem. "Jejich smrt je jasným oslabením vedení Al-Kajdy,“ dodal, aniž by uvedl, jak zemřeli.

List Washington Post napsal, že je 1. ledna zasáhla raketa vypálená z bezpilotního letadla CIA. "Zahynuli při přípravě dalších teroristických útoků,“ uvedl jeden přestavitelů CIA americkému listu.

Po Novém roce bylo oznámeno, že raketa vypálená z amerického bezpilotního letadla zabila v oblasti Karikot v Jižním Vazíristánu tři radikály podezřelé z vazeb na Al-Kajdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám