Hlavní obsah

Bush v Afghánistánu přiznal problémy s rostoucí aktivitou povstalců

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Americký prezident George Bush v noci na pondělí přiletěl do Afghánistánu. Ocenil pokrok, který udělala současná vláda, ale koaličním jednotkám bojujícím se sílícím radikálním Tálibánem sdělil, že v boji s terorismem před sebou mají těžké dny.

Článek

Bush do Afghánistánu přiletěl v neděli pozdě večer z Iráku, který nečekaně navštívil o víkendu a kde vyvolalo pozdvižení, když po něm na tiskové konferenci hodil irácký novinář botu

V Kábulu se Bush setkal s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím a dalšími vysokými afghánskými politiky. Po schůzce v opevněném prezidentském paláci uvedl, že v zemi stále přetrvává obtížná situace, protože Tálibán sedm let po zahájení americké invaze do země posiluje. Už cestou do země připustil, že "násilí v zemi narůstá“. Podle něj je to ale tím, že se afghánské vládní síly a koaliční jednotky dostaly do oblastí, kde dříve nepůsobily.

Na otázku, zda koaliční jednotky čekají těžké dny, Bush po setkání s Karzáím odpověděl: "Rozhodně, ale podmínky jsou v Afghánistánu mnohem lepší byly v roce 2001. Bezpochyby mnohem lepší.“ Podle něj je Afghánistán "dramaticky jinou zemí, než byl před sedmi lety“. Prezident, který končí ve funkci, podporuje posílení amerických jednotek v zemi.

Bush: Z Afghánistánu nemůžeme odejít

Bush zdůraznil, že Afghánistán není možné opustit: "Máme strategické zájmy a věřím že i morální zájem na prosperujícím a mírovém demokratickém Afghánistánu.“ Zájem podle něj tak velký, že čas nehraje roli. Bush uvedl, že se bude Afghánistánu pomáhat tak dlouho, dokud se neuspěje. "Chceme položit základy míru pro generace, které přijdou po nás,“ řekl dosluhující prezident USA.

Bush také zopakoval tvrzení náčelníka spojených štábů admirála Mika Mullena, že v Afghánistánu lze jen stěží uspět, pokud se mohou radikálové naházet bezpečné přístavy na pákistánské straně afghánsko-pákistánské hranice.

Reklama

Související články

VIDEO: Irácký novinář hodil po Bushovi boty

Nedělní neohlášenou návštěvu George Bushe v Iráku doprovázel incident, při němž dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí hodil po americkém...

Výběr článků

Načítám