Hlavní obsah

USA chtějí poslat do Afghánistánu tři další brigády

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KANDAHÁR

Spojené státy plánují vyslat v příštím roce do Afghánistánu další tři bojové brigády, což představuje posílení současného stavu 31 000 vojáků o dalších nejméně 10 tisíc mužů. Uvedl to americký ministr obrany Robert Gates, který ve čtvrtek přilétl do afghánského města Kandahár. Počet mužů nespecifikoval, jde ale nejméně o deset tisíc vojáků.

Foto: Scott Olson, Reuters

Amerického ministra obrany Roberta Gatese vítá po přistání v Kandáharu velitel amerických jednotek generál David McKiernan.

Článek

„Ještě jsem nerozhodl o jednotlivých jednotkách a nechci spekulovat," uvedl Gates, který zůstane ve funkci i ve vládě Baracka Obamy. V Kandaháru se setkal s generálem Davidem McKiernanem, který velí americkým vojákům i jednotkám sil NATO. 

První ze tří brigád by měla v Afghánistánu přistát už v lednu. McKiernan žádal dokonce o čtyři brigády o celkovém počtu vojáků mezi 14 a 20 tisíci, aby se v Afghánistánu podařilo zvrátit nepříznivou situaci. Tálibán v posledních dvou letech stále posiluje navzdory tomu, že  i státy NATO posílaly do Afghánistánu další a další jednotky. Podle nevládních zpráv jsou bojovníci Tálibánu přítomní už na 72 procentech území.

I budoucí prezident USA Barack Obama zdůrazňoval, že se míní soustředit na válku v Afghánistánu, kde je podle něj hlavní fronta ve válce s terorismem.

Pentagon ovšem v září uvedl, že už nemá žádné volné síly, které by mohl do Afghánistánu vyslat dříve než na jaře, tedy v období, kdy Tálibán obvykle zahajuje svou ofenzívu, protože v zimě se ve vysokohorském prostředí Hindúkuše bojuje obtížně. Důvodem je nasazení početných amerických sil v Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám