Hlavní obsah

Obyvatelé čínského města končí v ústavu, protože si stěžují

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Úřady ve městě Sin-tchaj ve východočínské provincii Šan-tung unášejí obyvatele, kteří si stěžují. Tyto lidi pak drží v ústavech pro duševně nemocné, dokud od svých požadavků neustoupí. Informoval o tom státní deník Beijing News.

Článek

List zjistil, že v od roku 2006 takto bylo zadrženo nejméně osmnáct lidí, kteří si na vyšších místech stěžovali na místní představitele. Některým ze zadržovaných podávali utišující léky a drogy.

Deník vyhledal sedmapadesátiletého Suna Fašiho, kterého zadržovali dvacet dní, připoutávali ho a vnucovali mu omamné látky. Žádal kompenzaci pro sebe a své sousedy za devastaci zemědělské půdy, kterou u jeho vesnice způsobila uhelná těžba. Když se svou peticí zamířil v půlce října do Pekingu, byl na cestě unesen.

Lékaři ho propustili za slib, že přestane dělat potíže. „Je nám jedno, jestli jsi nemocný nebo ne. Poslala tě sem vláda a my tě budeme léčit,“ říkali mu do té doby.

Jiný muž je podle deníku na klinice držen už dva roky. Také on se dostal do sporu kvůli půdě.

Číňané mají staleté právo podat petiční podnět na místní správu u centrálních úřadů v Pekingu, v praxi to ale není lehké. Úředníci se stížností bojí, protože za porušení pravomocí padají v Číně často velké tresty, mnohdy i doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám