Hlavní obsah

Italská válečná loď zachránila pět plavidel před útoky pirátů

Novinky, ABC News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Válečná loď NATO zachránila pět obchodních lodí před útoky pirátů. Italský torpédoborec Luigi Durand de la Penne zachytil nouzové signály plavidel, která piráti v úterý napadli v Adenském zálivu.

Foto: NATO/PO Luigi Cotrufo, Reuters

Záběr z italského torpédoborce Luigi Durand de la Penne na hongkongskou obchodní loď, která se vodními děly brání útoku pirátských člunů.

Článek

Torpédoborec použil k vytlačení člunů vrtulník, posádky napadených lodí se bránily vodními děly.

"Byl to pravděpodobně největší koordinovaný útok, který jsme zatím viděli," řekl mluvčí NATO. Piráti podle něj použili nejméně 12 motorových člunů, ale mohlo jich být až 20.

Válečná loď rozehnané piráty už nepronásledovala. "Bylo pak důležitější chránit lodě, než útočníky pronásledovat," doplnil mluvčí.

Voják z italského torpédoborce pozoruje boj jedné z napadených lodí.foto: Reuters/NATO/PO Luigi Cotrufo

Napadené obchodní lodě pluly pod vlajkami různých států - Hong Kongu, Íránu, Sigapuru a Antiguy.

NATO má v oblasti pobřeží Somálska, odkud piráti útočí čtyři lodě. Britskou, tureckou, řeckou a právě italskou. Řídí je středisko v jihoitalské Neapoli.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps

Piráti pustili jemenskou loď, na výkupné nečekali

Somálští piráti také v noci na středu propustili zadržovanou jemenskou nákladní loď, aniž by dostali výkupné. Loď pustili po jednáních mezi místními klanovými vůdci a místními úřady.

Jemenské plavidlo i se sedmičlennou posádkou piráti unesli minulý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám