Hlavní obsah

Dalajláma svolal zvláštní schůzku k Tibetu

– DILLÍ

Nejvyšší tibetský duchovní vůdce dalajláma svolal na listopad mimořádnou schůzku zástupců exilových tibetských komunit, na níž by se mělo jednat o budoucnosti tibetského hnutí. Dalajláma v úterý podle agentury AP v indické Dharamsále řekl, že se vzdal snah přesvědčit Čínu k poskytnutí rozsáhlejší autonomie Tibetu a chce nyní vyzvat Tibeťany k rozhodnutí, jak mají v jednání s Čínou pokračovat.

Článek

Dalajlaáma podle agentury AFP projevil připravenost zvážit radikálnější strategii vůči Pekingu, ujistil ale zároveň, že zůstane "nenásilnou".

Změna autonomie na nezávislost

„O případném přitvrzení strategie, což by mohlo znamenat změnu požadavku z prosté autonomie na nezávislost Tibetu, má od 17. do 22. listopadu diskutovat 300 zástupců všech tibetských exilových komunit a politických organizací,“ řekl mluvčí tibetského exilového parlamentu Karma Čhöphel.

Setkání je plánováno do Dharamsály v severní Indii, kde má dalajlama své sídlo od odchodu do exilu v roce 1959 po nezdařeném protičínském povstání. "Na setkání se bude moci jednat o všem. Výsledek schůzky stanoví demokratickou a morální orientaci pro budoucí myšlení tibetského vedení," řekl Čhöphel.

První schůzka od roku 1991

Zdůraznil zároveň, že je to poprvé, co dalajlama svolal takovou schůzku od roku 1991, kdy exiloví Tibeťané schválili svou chartu. Ta dala exilové tibetské vládě pravomoc jednat jménem tibetského lidu.

Dalajláma podle svého zvláštního tajemníka Tenzina Taklhy pozbyl naděje na nalezení řešení se současnou čínskou vládou, která si podle něj "prostě nepřeje otázku Tibetu vyřešit". "Soudí proto, že se musejí prostudovat jiné možnosti."

Čína nicméně podle agentury EFE hodlá nadále udržovat kontakty s dalajlámou, i když je pesimistická k jejich výsledku. V Indie žije přes 100 000 exilových Tibeťanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám