Hlavní obsah

Po sesuvech půdy ohrožují Čínu chemikálie v jezerech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle jezer, která se vytvořila po sesuvech půdy po nedávném zemětřesení, ohrožují obyvatele provincie S'-čchuan i různé chemikálie, které se do nich dostaly. Odborníci odhadují, že nebezpečných látek může být jen v jezeru Tchang-ťia-šan na 5 000 tun. Mezi nebezpečnými látkami, které se ve vodě vyskytují, je i kyselina sírová či chlorovodíková.

Foto: China Daily , Reuters

Zával u jezera Tchang-ťia-šan

Článek

Čínské úřady v souvislosti se sesuvy půdy konstatovaly vytvoření 35 rozsáhlých jezer . Nejhorší situace je u jezera Tchang-ťia-šan, z jehož okolí úřady evakuovaly na 150 tisíc lidí. Pokud by došlo k přetečení či protržení jeho hráze, mohlo by to s ohledem na chemikálie obsažené ve vodě znamenat ekologickou katastrofu pro celý region.

U nedalekého města Mien-jang se navíc dle agentury Reuters nachází i několik vojenských provozů, včetně tajných jaderných zařízení. Radioaktivní materiál byl však údajně zajištěn a únik radiace nehrozí.

Při zemětřesení v polovině května zemřelo 68 000 lidí, přičemž dalších 20 000 se stále pohřešuje. Následné úterní otřesy pak srovnaly se zemí 420 000 domů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám