Hlavní obsah

Čínské úřady hlásí již přes 51 000 obětí zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Počet obětí ničivého zemětřesení, které minulý týden zasáhlo čínskou provincii S'-čchuan, překročil 51 000. Informovaly o tom ve čtvrtek čínské úřady, podle nichž se dalších téměř 30 000 lidí nadále pohřešuje.

Článek

Mluvčí čínské vlády Kuo Wej-min na tiskové konferenci oznámil, že katastrofa připravila o život 51 151 lidí a dalších 300 tisíc lidí bylo zraněno. Bez střechy nad hlavou se ocitlo více než 5 miliónů lidí a ze čtyř tisíc dětí se staly sirotci.

V provincii S'-čchuan jsou budovány provizorní tábory a školy. Vláda v této souvislosti požádala mezinárodní společenství o poskytnutí tří miliónů stanů.

V provincii panují obavy z možného vzniku epidemií, vláda proto do táborů poslala na 5000 zdravotníků, kteří distribuují léky a dohlížejí na dodržování hygieny.

Podle vládních údajů se zatím podařilo shromáždit finanční pomoc ve výši 1,8 miliardy dolarů (28,7 miliardy korun). Mnoho Číňanů se ale obává, že se velká část těchto prostředků nedostane k obětem zemětřesení a skončí jako úplatky v rukou úředníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám