Hlavní obsah

Počet mrtvých v Pákistánu po atentátu roste, je jich už 40

– ISLÁMÁBÁD • Aktualizováno
Novinky, ČTK, BBC, aš, AFP

Sebevrah, který se odpálil na severozápadě Pákistánu, zabil minimálně 40 lidí. Zraněných osob je nejméně 97. Auto plné výbušnin bylo odpáleno po mítinku opoziční Pákistánské lidové strany (PPP), kterou vedla zavražděná expremiérka Bénazír Bhuttová. Atentátník zaútočil u kanceláří strany ve městě Paračinár.

Foto: Athar Hussain , Reuters

Atentát byl spáchán, i když v ulicích většiny pákistánských měst hlídkují před volbami vojáci a policisté.

Článek

Původní zprávy přitom hovořily o čtyřech mrtvých a šesti zraněných. Později však byla čísla upřesněna.

Jeden z členů opoziční strany, Zafar Alí, řekl agentuře AP: „Několik členů naší strany leželo v krvi. Vytáhli jsme zraněné a naložili je do pickupů, které je odvezly do nemocnice.“

Předvolební kampaň v Pákistánu končí

V Pákistánu v sobotu končí předvolení kampaň před pondělními parlamentními volbami. Volby byly z ledna posunuty na půlku února po atentátu na předsedkyni PPP Bénazír Bhuttovou, která byla zavražděna 27. prosince.

Území na severozápadě země ovládají kmeny, nikoli centrální vláda. Tyto kmeny mají blízko k afghánskému radikálnímu hnutí Tálibán a Bhuttová jim byla trnem v oku. Pákistánské tajné služby i vláda tvrdí, že právě fundamentalisté stáli za atentátem na Bhuttovou.

Jiný útok poškodil věznici

Ve městě Khár, rovněž u afghánské hranice, dnes několik bomb značně poškodilo ještě nedostavěnou věznici, v níž měla být jedna z volebních místností. Útočníci bomby odpálili pomocí dálkového zařízení. Při tomto incidentu nikdo nezemřel.

Agentury připomínají, že v Pákistánu sílí vliv islámských militantních skupin, které se podobnými akcemi snaží zastrašit kandidáty a přinutit je odvolat shromáždění.

Bezpečnost voleb bude zajišťovat 81 000 vojáků a téměř 400 000 policistů. Podle průzkumů má velkou naději na převzetí moci opozice, což by mohlo ohrozit i prezidenta Parvíze Mušarafa. O něm sice voliči rozhodovat nebudou, ale parlament, v němž by získala dvoutřetinovou většinu nynější opozice, k níž patří také PPP, by mohl prezidenta odvolat.

Atentátům se nevyhli ani podnikatelé

Policie v minulých dnech zatkla v Karáčí deset lidí, u nichž se našel seznam potenciálních terčů atentátů. Jsou mezi nimi politici, policisté, podnikatelé a vojáci. K atentátům na ně měly být použity bomby a jedy připravované v laboratoři, kterou si skupina v Karáčí zřídila. Severně od Karáčí, v Hajdarábádu, dnes policie zatkla také tři muže s výbušninami.

Pákistánci budou v pondělí rozhodovat o složení příštího parlamentu a místních úřadů. Zřízeno je přes 64.000 volebních místností, z nichž 14 procent vláda považuje za "citlivé". Patří mezi ně všech 1120 volebních místností v kmenové oblasti podél hranice s Afghánistánem. Volební kampaň končí dnešní půlnocí místního času (20:00 SEČ).

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v Pákistánu odloženy o šest týdnů

Parlamentní volby v Pákistánu byly odloženy na 18. února. Původně se měly konat 8. ledna. Odloženy jsou kvůli prosincové vraždě kandidátky opozice Bénazír...

Výběr článků

Načítám