Hlavní obsah

Šíité se stali terčem atentátů v Pákistánu a Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÉŠAVÁR/BAGDÁD

Před nejvýznamnějším šíitským svátkem ášúra se vyznavači této muslimské větve stali terčem sebevražedných atentátů v Pákistánu a v Iráku. V Péšaváru při útoku šestnátiletého atentátníka na mešitu zahynulo nejméně devět šíitů, v irácké Bákubě zřejmě osm.

Foto: Asim Tanveer , Reuters

Pákistánští vojáci střeží šíitské mešity kvůli možným útokům sunnitů.

Článek

Devět osob si vyžádal čtvrteční atentát v pákistánském Péšávaru. Uvedla to místní policie s tím, že šlo o nábožensky motivovaný útok. Policie zatím našla deset mrtvých těl, z nichž některá jsou k nepoznání znetvořena. Jedno z těl patří útočníkovi.

"Sebevražedný útočník se odpálil u brány do mešity," řekl policejní důstojník Intiáz Chán. "Podle našich informací zabil kromě sebe nejméně devět dalších lidí a 25 zranil," dodal s tím, že útočníkovi bylo teprve šestnáct let.

Atentát v Iráku

Také v irácké Bákubě útočil atentátník u mešity. Odpálil nálože připevněné na těle ve speciální vestě poblíž skupiny šíitů, kteří se právě scházeli v mešitě k modlitbám. Zabil jich osm a třináct zranil. Kvůli sektářskému násilí byl v devíti iráckých provinciích vydán zákaz provozu motorových vozidel, aby nemohli útočil atentátníci s auty plnými výbušnin.

Bákuba je střediskem province Dijála, která leží severně do Bagdádu. Žijí v ní sunnité i šíité a od čtvrtka tam platí stejně jako v devíti iráckých provinciích nacházejících se jižně od Bagdádu zákaz provozu motorových vozidel.

Náboženský motiv konfliktu mezi šíity a sunnity
V době ášúry je častý vzrůst napětí mezi šíity a sunnity. Svátek připomíná bitvu u Karbaly, ve které byl roku 680 zavražděn i s rodinou syn čtvrtého chalífy Alího, imám Husajn. Událost se stala základem pro rozkol mezi muslimy, kteří se rozdělili na sunnity a šíity. Husajn byl podle šíitů jediným právoplatným uchazečem o post vůdce muslimské obce, protože byl synem Muhammadova zetě, chalífy Alího. Tato vražda rozdělila obě větve islámu.
Iráckou Karbalu, která je centrem šíitských poutníků z Iráku i sousedních zemí, střeží na 25 000 policistů.

Násilí zmítá Pákistánem a Irákem

Obě země čelí násilí, které však není motivováno jen etnicky či nábožensky. Pákistán v posledním půlroce zažívá vlnu atentátů, většinou však jde o útoky muslimských radikálů proti vládě prezidenta Parvíze Mušarafa.

Irácká provincie Dijála, ve které leží Bákuba, zažila v posledních týdnech celou řadu atentátů, protože se do ní stáhli sunnitští vzbouřenci z ostatních částí země, odkud je vytlačila americká armáda. Vojáci USA nyní útočí na radikály v Dijále.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám