Hlavní obsah

Mušaraf přitvrdil proti nepokojům v pákistánských městech

– ISLÁMÁBÁD

Už 38 obětí si vyžádaly dva dny trvající nepokoje, které vypukly v Pákistánu po čtvrteční vraždě opoziční vůdkyně Bénazír Bhuttové. Škody, které rozlícení lidé v ulicích napáchali, dosahují podle odhadů ministerstva vnitra miliardy rupií, tedy desítek miliónů dolarů. Prezident Parvíz Mušaraf proto nařídil vrchním velitelům bezpečnostních sil, aby proti protestujícím, ničícím a rabujícím davům tvrdě zakročili.

Článek

"V době, kdy celý národ truchlí kvůli tragické smrti Bénazír Bhuttové, nemůžeme umožnit ničemům a asociálním jedincům, aby pod rouškou protestů ničili životy a majetek obyčejných lidí," řekl Mušaraf.

Při nepokojích bylo zničeno 176 bank, 72 vlakových vagónů a 18 železničních stanic. Nejméně stovka vězňů uprchla z věznic.

Z obavy před řáděním "chuligánů a rabovačů" byly podle Mušarafa preventivně uzavřeny obchody, lékárny a benzinové stanice.

V Pákistánu nadále panuje mimořádné napětí. V Láhauru se sešlo na protivládní demonstraci 10 000 lidí, jihopákistánské Karáčí je protesty takřka ochromeno.

Kvůli situaci v zemi jsou ohroženy volby naplánované na 8. ledna. Opoziční předák Naváz Šaríf je hodlá bojkotovat.

Osoby z okruhu Bhuttové znovu zpochybnily vládní verzi o příčinách smrti. Podle vlády Bhuttová utrpěla vážné zranění hlavy, když se pokoušela ve chvíli útoku posadit v autě a přiklopit jeho posuvnou střechu. Její straničtí kolegové tvrdí, že viděli tělo zasažené kulkou.

Mluvčí ministerstva vnitra Džávid Ikbal Číma na tiskové konferenci v Islámábádu nabídl opozici možnost exhumovat tělo Bénazír Bhuttové a provést posmrtné ohledání. Její manžel Ásif Alí Zardárí toto ohledání nedovolil udělat před pohřbem, uvedla agentura AP.

Mluvčí znovu zopakoval, že vláda má důkazy o tom, že za atentátem na Bhuttovou stál vůdce pákistánské Al-Kajdy Mahsúd, a odmítl zahraniční pomoc při vyšetřování. Mahsúd obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském...

Al-Kajda se přihlásila k zabití Bhuttové

Teroristická síť Al-Kajda se přihlásila k odpovědnosti za čtvrteční vražedný atentát na pákistánskou opoziční vůdkyni Bénazír Bhuttovou. V pátek...

Výběr článků

Načítám