Hlavní obsah

Šachovnicový vrah čeká na trest za smrt 48 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Moskevský městský soud uznal tzv. bitcevského maniaka Alexandra Pičuškina vinným ze 48 vražd a tří pokusů o vraždy. Vrah si své oběti zaznamenával jako figurky na šachovnici. Pičuškin obvinění nepopíral a dokonce tvrdil, že zavraždil celkem 63 lidí. Prokurátor Jurij Semin požadoval pro obžalovaného doživotní vězení a nucené léčení v místě výkonu trestu.

Článek

"Pičuškin byl shledán vinným ve všech ohledech a bez polehčujících okolností," uvedl soudce Vladimir Usov. Porota se o více než stovce otázek radila téměř tři hodiny.

Pičuškin, který seděl v prosklené kleci, neukázal během procesu žádné emoce a díval se na podlahu pod jeho nohami, jen občas se zamračil. Po rozsudku byl odveden v poutech zpět do cely.

Obžaloba uvedla, že vrah odlákal většinu svých obětí do moskovského bitcevského lesoparku. Tam je opil vodkou a poté jim rozdrtil lebku kladivem.

"Některé z obětí házel do stoky ještě zaživa a při vědomí, přestože ho někteří prosili, aby je ušetřil," uvedl Semin. V některých případech prý strčil Pičuškin do rozbité lebky svých umírajících obětí láhev vodky, aby se ujistil, že nepřežijí.

Pičuškin se podle Semina zaměřoval na lidi žijící na okraji společnosti. Mnoho z nich bylo starších a měli v minulosti problémy kvůli drogám a alkoholu. Policie často celé měsíce nevěděla, že někdo zmizel, protože zmizení nikdo neohlásil.

Horší než Čikatilo

Pokud by skutečně zabil více než 60 lidí, předčil by i "rostovského zabijáka" Andreje Čikatila, který byl v roce 1992 odsouzen k smrti a posléze popraven za to, že mimořádně krutě zabil 52 lidí a část z nich i snědl.

Prokuratura však dospěla k názoru, že Pičuškinovi lze dokázat jen 48 vražd. Podle obžaloby mezi zavražděnými bylo 45 mužů a tři ženy, další dva muže a jednu ženu se zavraždit pokusil.

Obhajoba ale tvrdila, že 33letý Pičuškin si mnohdy vymýšlel. Obhájci se dožadovali, aby byl odsouzen jen za 18 případů, které považovali za prokázané.

Prokurátor s ohledem na mimořádnou závažnost a charakter spáchaných zločinů navrhl doživotní trest v kolonii se zvláštním režimem, přičemž 15 let z trestu musí obžalovaný odsedět ve vězení. Navíc musí následně podstoupit nucenou ambulantní léčbu v místě výkonu trestu.

Soudce určí datum, kdy vynese rozsudek, na konci týdne. Rusko má ve svém právním řádu trest smrti, který soud mohl uložit. Na výkon tohoto nejvyššího trestu je však uvaleno moratorium.

Sbírka duší

Pičuškin je také přezdívaný "šachovnicový vrah". Podle ruských médií totiž chtěl zabít celkem 64 lidí, jednu oběť na každé políčko šachovnice, kterou měl u sebe doma.

O své první vraždě sám Pičuškin vypověděl, že ji spáchal v roce 1992, když mu bylo 18 let. Obětí byl jeho spolužák, kterému Pičuškin nejprve nabídl společné spáchání zločinu. "Ale pochopil jsem, že se nepřidá, že to je z jeho strany jen klukovina. A rozhodl jsem se zabít jako prvního právě jeho," vysvětlil bitcevský maniak. "První vražda je jako první láska - nedá se na ni zapomenout," tvrdil muž u soudu.

Bitcevský maniak zabíjel nejvíce po roce 2001. Zatčen byl poté, co podle obžaloby loni v červnu zabil bývalou kolegyni z práce. Oběť totiž nechala doma vzkaz, kde uvedla, kam jde, s kým a nechala i Pičuškinovo telefonní číslo.

Vrah kriminalistům řekl, že si chtěl pořídit sbírku "duší" svých obětí, jakož i pocitů, které při vraždění prožíval. K jediné vraždě, ze které byl obžalován, se však odmítal doznat - prý ten den sice opravdu vraždil, ale kohosi o dvacet let mladšího. "Byl to taky Voloďa, ale jiný," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám