Hlavní obsah

Soud v JAR Krejčířovi zmírnil podmínky kauce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Soud v jihoafrickém Johannesburgu měl ve čtvrtek zahájit vydávací řízení s uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Řízení však bylo odročeno na 27. září. Zároveň byly zmírněny podmínky kauce, Krejčíř se musí policii hlásit už jen jednou týdně a zároveň se může bez omezení pohybovat po JAR. Informovala o tom ČT.

Článek

Krejčíř, jenž je v ČR podezřelý z řady trestných činů, včetně majetkových podvodů a přípravy vraždy, se dosud musel jihoafrické policii hlásit dvakrát týdně. Navíc se musel zdržovat v jednom místě.

Vzhledem k tomu, že ČR i JAR jsou vázány Evropskou úmluvou o vydávání z roku 1957, má Česko teoreticky poměrně výhodnou výchozí pozici, protože mu v podstatě stačí dokázat, že zadržený je skutečně Krejčíř a že žalované skutky jsou trestné.

Stejný soudce, který Krejčíře propustil z vazby

Krejčíř se mimo jiné brání poukazem na to, že postup proti němu je v České republice motivován politicky. K jeho argumentům přihlédl i soudce Steven Holzen, když jej v červenci propustil z vazby na kauci v hodnotě asi tři milióny korun. Holzen tehdy zpochybnil vleklé vyšetřování Krejčířových kauz v Česku.

Vzhledem k tomu, že o vydání Krejčíře do ČR rozhoduje také Holzen, zdá se být málo pravděpodobné, že se Radovan Krejčíř do Česka v dohledné době vrátí. V JAR chce údajně požádat o politický azyl, pobyt v zemi měl mít povolen do 13. září.

Uprchlý podnikatel

V ČR stíhaný Radovan Krejčíř uprchl v roce 2005 na Seychely a letos na falešný pas přicestoval do Jihoafrické republiky.

Podnikatel byl na základě rozhodnutí johannesburgského soudu 6. července propuštěn z vazby na svobodu na kauci. České republice se nepodařilo před soudem doložit, že je nutné, aby zůstal podnikatel ve vazbě do té doby, než se projedná žádost Prahy o vydání.

Krejčíř také porušil zákony Jihoafrické republiky, když tam přiletěl z Seychelských ostrovů 21. dubna na falešné dokumenty. Ještě na letišti byl na základě mezinárodního zatykače zadržen.

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

V České republice chce policie nově Krejčíře poslat k soudu kvůli údajnému tunelování společnosti Technology Leasing.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám