Hlavní obsah

Tropická bouře zabila ve Vietnamu 43 lidí, žene se na Čínu

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ASIE

Nejméně 43 lidí zemřelo a mnoho dalších je pohřešováno po záplavách, které zasáhly centrální část Vietnamu. Tropická bouře Pabuk, která neštěstí způsobila, se nyní blíží k jižní Číně. Počet obětí nejhorších monzunových dešťů a následných záplav na jihu Asie zatím přesáhl hranici 2 000.

Článek

Vietnamští vojáci pomáhali rozdávat potravinové dávky asi 200 000 lidem, jejichž domy byly smeteny nebo poničeny potopami.

Nejméně 15 lidí zahynulo v nejhůře zasažené provincii Ha Tinh, ve které spadlo až 60 cm deště.

"V současné době nás nejvíce trápí problém hladu, protože během minulých dvou dnů museli lidé utíkat před vodou a mnoho z nich nemá co jíst," řekl podle agentury AP zaměstnanec provincie Nguyen Ngoc Dien.

Úřady doufají, že se jim podaří ještě ve čtvrtek zprovoznit vlakové spojení mezi severem a jihem země.

Jižní Čína se připravuje na tropickou bouří

Vietnam se ale podle všeho vyhnul nejhoršímu zuření tropické bouře Pabuk, která na začátku týdne zasáhla Filipíny a Taiwan. Zabila 11 lidí a přerušila dodávky energie.

Pabuk zřejmě roste na síle na cestě k čínskému jihu, kam by měl dorazit právě ve čtvrtek. Statisíce obyvatelů jižních provincií Číny byly evakuovány, předpověď počasí varuje před záplavami a sesuvy půdy.

V provincii bylo mobilizováno vojsko a policie, kteří vrší pytle s pískem kolem rybníků a vodních toků, uvedla agentura Xinhua.

Dva tajfuny loni zabily v Číně kolem 1 000 lidí.

Na jihu Asie 2 000 mrtvých

V jižní Asii zatím zemřelo na následky monzunových dešťů přes 2 000 osob. Bahnitá voda ale začíná pomalu ustupovat, deště se přemísťují na západ.

Tisíce indických vesnic zůstávají pod vodou a hrozí jim výskyt nemocí, milióny lidí v Indii a Bangladeši museli opustit své domovy, kde deště zničili úrodu na polích.

Indická vláda začíná uvolňovat peníze určené na kalamitní případy. Zatím se vzniklé škody počítají na 320 miliónů dolarů, očekává se ale růst nákladů.

V Bangladeši zahynulo 346 osob a dalších 18 úmrtí je hlášeno, uvedl Shafiqul Islam, mluvčí ministerstva, které má řešení důsledků záplav na starosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám