Hlavní obsah

Vláda nouzový stav nevyhlásí. Není to na místě, říká ministr zdravotnictví

– Praha
Novinky, zpe

Vláda kvůli nemoci Covid-19 způsobené novým koronavirem nevyhlásí nouzový stav, jak navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) není takové opatření potřeba.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Vyhlášení stavu nouze není na místě, koronavirus se nešíří. Jsme schopni to zvládnout v rámci mantinelů, které máme,“ uvedl Vojtěch po pondělním jednání vlády. Zopakoval, že v Česku bylo na koronavirus testováno 211 lidí, nakažení jsou pořád tři.

Vyhlášení nouzového stavu ještě před jednáním vlády odmítl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj by to bylo aktuální v případě epidemického šíření koronaviru.

„Nehlasovali jsme, tu situaci sledujeme a vyhodnotíme ji ve středu ráno na Bezpečnostní radě státu,“ dodal Hamáček.

Pátý případ koronaviru v Česku. Žena přitom měla první test negativní

Koronavirus

Nouzový stav by leccos usnadnil, mínil Hamáček

Hamáček navrhoval vyhlásit nouzový stav, protože by to podle něj usnadnilo přijímání dalších opatření jako regulace dodávek zdravotnického materiálu či zákaz akcí s vyšším počtem lidí.

Podporu měl i u ministra zahraničí Tomáše Petříčka a ministryně práce Jany Maláčové (oba ČSSD). „Na Bezpečnostní radě státu jsem nebyla, nejsem členkou. Ale tak, jak jsem byla informována svými podřízenými, tak ten nouzový stav by mnohé ulehčil,“ řekla ještě před jednáním kabinetu Maláčová.

„Tento krok by umožnil například zajistit zásobování nemocnic nebo dalších složek záchranného integrovaného systému. Je v našem zájmu, aby měly ochranné pomůcky, které potřebují k výkonu své práce. Rozumím tomu a jsem s panem předsedou Hamáčkem za jedno. Ale nechceme tím vyvolávat paniku. Je potřeba, aby vláda veřejnost uklidňovala,“ uvedl Petříček.

Vláda může na základě ústavního zákona o bezpečnosti České republiky vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.

Cestovky storno kvůli obavám z koronaviru neodpouštějí, pojišťovny ho většinou nehradí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám