Hlavní obsah

USA a Jižní Korea chtějí kvůli koronaviru omezit společné manévry

Soul

Jižní Korea a Spojené státy zvažují, že by omezily rozsah společného jarního cvičení kvůli rychle se rozrůstající epidemii nemoci Covid-19. Uvedli to podle listu The Korea Times v pondělí večer v americkém Arlingtonu ministři obrany obou zemí Mark Esper a Čchong Kjong.

Foto: Kim Hyun-tae, ČTK/AP

Pracovníci dezinfikují obchodní dům v Tegu

Článek

„Generálové Abrams a Pak se dívají na možnost omezit velitelský výcvik kvůli obavám z koronaviru,“ řekl Esper, přičemž zmiňoval velitele amerických sil v Koreji Roberta Abramse a náčelníka jihokorejského štábu Paka Han-kiho. Obě země plánovaly uskutečnit v březnu společné cvičení velitelů v poli.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Čchong dodal, že za současné situace šířící se epidemie Covid-19 je těžké pro jihokorejské ozbrojené síly provádět i běžný výcvik na úrovni jednotek, protože omezené jsou i přesuny mezi jednotkami, aby se předešlo šíření viru.

Jihokorejská armáda je kvůli epidemii ve stavu pohotovosti, protože přibývá počet jejích příslušníků s pozitivními testy na nákazu. Ministerstvo obrany zakázalo od soboty všem příslušníkům armády opouštět základny, nemohou ani na opušťák. Zakázány jsou i návštěvy na základnách.

V Číně podlehlo viru dalších sedm desítek lidí. Nárůst počtu nemocných hlásí Jižní Korea

Koronavirus

Druhý nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli zdravotním rizikům, označovaný jako Charlie, byl vyhlášen i na amerických základnách v zemi, když se ukázalo, že vdova po americké vojákovi z Tegu se nakazila koronavirem 2019-nCoV. Test to potvrdil v pondělí. Problémem je, že žena měla stále ještě volný přístup na americké základny.

Americké velení v Jižní Koreji ale popřelo zprávy o tom, že by manévry odsunulo, jak psala média. Uvedlo, že v každém případě půjde o společné rozhodnutí.

Jižní Korea je po Číně jednou z nejpostiženějších zemí nemocí Covid-19.

Země plánuje uplatnit v Tegu a okolí, kde se nemoc hlavně objevila, uplatnit nejpřísnější karanténu. Uvedla vládní Demokratická strana a sídlo prezidenta Modrý dům. Nemá však jít o úplné odříznutí města, jaké se uplatnilo v Číně v případě Wu-chanu.

V zemi podle úterních informací agentury Jonhap evidují už 893 nakažených. Devět lidí nemoci podlehlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám