Hlavní obsah

Koronavirus znemožnil start rakety s českou vlajkou

– Brno

Již podruhé odložila Evropská kosmická agentura (ESA) start rakety Vega, která poletí do vesmíru označená i českou vlajkou. Důvodem je výskyt nemoci COVID-19 u zaměstnance kosmodromu. Vrchní část rakety vznikala v brněnské firmě S.A.B. Aerospace, která odložení startu potvrdila.

Foto: ESA/Arianespace

Jeden z dřívějších startů evropské rakety Vega

Článek

Evropské (tedy i jiné než jen ruské) rakety startují z kosmodromu v jihoamerické Francouzské Guyaně. Původně měla Vega s nosičem Dispenser, který brněnská firma vyvinula, startovat na podzim. Start byl ale odložen na březnový termín kvůli problémům na straně výrobce rakety.

Na svém Twitteru zmínila odklad tohoto i jiných startů z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně též francouzská společnost Arianespace, která danou raketu italské výroby provozuje.

„První start rakety s nosičem Dispenser se měl v novém termínu uskutečnit 23. března, ale i přes technickou připravenost mise se start odkládá kvůli výskytu onemocnění COVID-19 na kosmodromu,” uvedl za S.A.B. Aerospace Václav Havlíček.

Zlevnit vynášení satelitů

Firma vyvinula v Česku speciální druh nosiče, který je nově schopný vynést do vesmíru desítky malých družic. Tím výrazně zlevňuje cenu za jejich vynesení na oběžnou dráhu. Pro ČR to znamená, že její vlajka poletí do vesmíru poprvé na trupu evropské rakety.

„Aby mohl mít nějaký stát svoji vlajku na raketě, je potřeba, aby se na jejím vývoji přímo podílel. A to teď díky naší konstrukci splňuje i Česko,” konstatoval ředitel S.A.B. Aerospace Petr Kapoun.

Kvůli koronaviru se o dva roky odkládá evropská mise na Mars

Koronavirus

Konstrukce jménem Dispenser je vyrobená ze speciálních sendvičových panelů z uhlíku a hliníku, které firma sama vyvinula a pro vesmírný let také certifikovala. Vyvíjela ji pět let.

„Naše konstrukce je unikátní v tom, že váží jen 252 kg, ale přitom unese až tunu a půl nákladu,” vysvětlila Patricie Ondriašová, která má v projektu na starost splnění všech norem ESA.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám