Hlavní obsah

Koronavirus může ještě překvapit, má pandemický potenciál, varoval šéf WHO

Ženeva

Předseda Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ve čtvrtek varoval, že epidemie koronavirové nemoci Covid-19 má pandemický charakter a žádný stát světa by neměl nákazu podceňovat.

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Tedros Adhanom Ghebreyesus stojí v čele WHO

Článek

„Žádná země by neměla předpokládat, že se u ní neobjeví případy nákazy, to by byla fatální chyba,” dodal šéf WHO.

Uvedl přitom případ Itálie, která je se sedmnácti oběťmi a 650 nakaženými nejvíce postiženou evropskou zemí: „Dokonce bych řekl, že když vezmete Itálii, člena G7, tak to bylo velké překvapení. Takže i v mnoha dalších rozvinutých zemí uvidíme nějaká překvapení.“

Tedros Adhanom Ghebreyesus dodal, že se epidemie v Íránu, který má s 26 mrtvými nejvíc obětí po Číně, Itálii a v Jižní Koreji dostala do rozhodující okamžiku.

Stále je však podle něj čas zasáhnout, protože epidemii pořád tvoří oblasti se skupinami infikovaných, od kterých dochází k dalším přenosům. Nejde však zatím o celospolečenský přenos. „Není čas na obavy. Teď je čas podniknout kroky v zájmu zamezení infekce a záchranu životů,” vyzval šéf WHO.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

A dodal, že pravdu má americký prezident Donald Trump, když doporučuje hygienická opatření podobná těm na prevenci chřipky, jako je časté mytí rukou.

Snaha zachránil olympiádu

Představitelé WHO podle agentury Reuters rovněž uvedli, že úzce spolupracují s organizátory letošní letní olympiády, kterou hostí japonské Tokyo od 24. července do 9. srpna. „Všichni pracují společně, aby zkusili zachránit tuto fantastickou, důležitou světovou událost,“ řekl šéf krizového programu WHO Mike Ryan.

Ten okomentoval i překvapivě vysokou desetiprocentní smrtnost ( demografický ukazatel udávající podíl zemřelých ze skupiny zasažené určitým jevem, například chorobou nebo dopravní nehodou) nemoci v Íránu, který oznámil 26 obětí a 245 nakažených. Podle něj se mnohé nakažené nepodařilo zachytit.

Reklama

Výběr článků

Načítám