Hlavní obsah

Zrádci. Zelenskyj odvolal dva generály ukrajinské tajné služby

– Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v ranním pátečním projevu oznámil, že odvolal dva vysoké představitele ukrajinské tajné služby. Označil je za zrádce a varoval, že všichni zrádci v armádě budou potrestáni.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

Odvoláni jsou předseda Hlavní správy vnitřní bezpečnosti ukrajinské tajné služby SBU Andrij Olehovyč Naumov a šéf chersonského oddělení SBU Serhij Oleksandrovič Kryvoručenko. Zelenskyj je označil za antihrdiny.

V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátor

Válka na Ukrajině

Není ale jasné, čeho se měli dopustit, prezident pouze uvedl, že selhali při zajištění svobody a nezávislosti Ukrajiny. Cherson byl jedním z prvních měst, která ovládla ruská vojska. Okupanti tam dokonce plánovali udělat referendum o vyhlášení nezávislosti, jaké se konalo v oblastech kontrolovaných separatisty v Doněcké a Luhanské oblasti, kde pak vyhlásili samozvané lidové republiky.

Zelenskyj ocenil českou podporu Ukrajině, poděkoval Fialovi

Válka na Ukrajině

„Nyní nemám čas se potýkat se všemi zrádci, ale budou potrestáni,“ uvedl prezident ve vystoupení zveřejněném na sociálních sítích. Zelenskyj dodal, že důstojníci, kteří se „nerozhodli, kde mají vlast“ a porušili vojenskou přísahu, budou „nevyhnutelně zbaveni svých vysokých vojenských“ postavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám