Hlavní obsah

Znepokojená Evropa čeká na vystoupení Pence jako na smilování, ten však obavy nerozptýlí

Mnichov
Aktualizováno

Znepokojení evropští a světoví vůdci čekají, že Spojené státy objasní na 53. bezpečnostní konferenci v Mnichově své postoje. Silnou americkou delegaci vedou viceprezident Mike Pence a ministři vnitřní bezpečnosti a obrany John Kelly a James Mattis, který promluvil na úvod. Podle agentury Reuters chce Pence potvrdit platnost amerických závazků vůči Evropě, přesto obavy nevyprchaly.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Policisté střeží hotel Bayerischer Hof, kde se koná bezpečnostní konference.

Článek

Nový americký prezident Donald Trump několikrát znejistil evropské spojence výroky, jako že NATO je „obstarožní“, byť zdůraznil „klíčový význam“ vojenského paktu, uvedl týdeník Time. Mattis sice také označil NATO za úhelný kámen pro bezpečnost, ale současně pohrozil, že by USA mohly „zmenšit své závazky“ vůči Alianci, pokud evropské země nebudou dávat na obranu dvě procenta HDP. [celá zpráva]

Podobně Mattis mluvil už v pátek na úvod konference, kde však už zdůrazňoval význam NATO: „Prezident Trump se ujal úřadu a dal NATO svou plnou podporu.” Hájil ale požadavek USA, aby evropské země více přispívaly do obranného rozpočtu: „Je to férový požadavek, chtít, aby všichni ti, co mají prospěch z nejlepší Aliance na světě, nesli příslušnou část nezbytných nákladů na ochranu naší svobody."

Foto: Michael Dalder, Reuters

Americký ministr obrany James Mattis hovoří v Mnichově

Obavy Evropy však nestojí na jednom výroku. Trump navíc podpořil brexit a dával najevo, že by rád zlepšil vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jehož kvality vyzdvihoval.

Foto: Mike Segar, Reuters

Nastupující prezident Donald Trump s viceprezidentem Mikem Pencem

„Donald Trump zdědil svět v nepořádku, ne-li dokonce ve zmatku. Problém je, že k tomu přispěl, když po celém světě vyvolal pochybnosti o spolehlivosti USA,“ uvedl na Twitteru pořadatel konference Wolfgang Ischinger. Listu Rheinische Post řekl, že sobotní projev Pence bude klíčový: „Všichni doufáme, že se americký viceprezident vyjádří ke všem těmto otázkám, nad nimiž jsme si lámali hlavu (a řekne) co vlastně Amerika za Trumpa skutečně chce. Doufám, že Angela Merkelová nebude muset jako Johanka z Arku hájit sama hodnoty svobodného světa.“

Poradci Bílého domu agentuře Reuters řekli, že Pence ujistí spojence, že Evropa je nepostradatelným partnerem USA, což prý bude opakovat během četných soukromých setkání s evropskými státníky. ”Jsme nejbezpečnější a nejúspěšnější, pokud jsou USA i Evropa pevní a jednotní,” shrnul jeden z poradců hlavní poselství chystané Pencovy cesty.

Pence se má v Mnichově setkat mimo jiné s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a s nejvyššími představiteli tří pobaltských států. Podle prezidentských poradců zdůrazní, že Rusko a Ukrajina musejí bezezbytku respektovat minské mírové dohody, a postaví se za protiruské sankce vyhlášené před třemi lety po ruské anexi Krymu.

Obavy z podpory brexitu

Pořadatel konference Wolfgang Ischinger dal najevo, že ho především znepokojuje Trumpova obhajoba brexitu: „Toto ve mne vyvolává strach.“ Obavy v něm vzbuzuje možnost, že Trump chce Evropu rozdělit, což by podle něj bylo „podkopání transatlantických vztahů, válka beze zbraní.“

Sdělil, co také má udělat EU: „My jako Evropané musíme v Mnichově dát jasně najevo, že chceme v době brexitu zastavit odstředivé síly a populismus. Odpovědí na Ameriku především nemůže být méně EU.“

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

pořadatel mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger, německá ministryně obrany Ursula von der Leyen a zakladatel MicrosoftuBill Gates

Podle něj ale nenastává začátek konce panujících pořádků, protože Trump už uznal politiku jedné Číny a požaduje, aby Rusko vrátilo Krym Ukrajině.

Podle bezpečnostního experta Dereka Cholleta Evropa Pencovo ujišťování přivítá. Může ho ale chápat jen jako chlácholení, protože strach z Trumpovy politiky je v Evropě značný: „Pence se pokusí uklidňovat a uhladit hrany, vysvětlovat a dávat do souvislostí. Problém to ale možná nevyřeší.”

„Partneři, s nimiž se Pence v Mnichově setká, si neberou servítky a jsou značně nervózní. Pence vypadá jako dospělý člověk, bude mu ale Trump naslouchat?” klade si otázku politolog a bývalý velvyslanec USA na Blízkém východě James Jeffrey.

Třídenní mnichovská konference představuje pro řadu evropských politiků vůbec první možnost osobního setkání s vrcholnými představiteli nové americké administrativy, a příležitost lépe se tak seznámit s jejími záměry.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Mnichovští policisté uzavírají okolí hotelu Bayerischer Hof

Mezi očekávanými hosty jsou také nový generální tajemník OSN António Guterres, šéf NATO Jens Stoltenberg nebo ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Česko mají v bavorské metropoli zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. V Mnichově bude přes pět set vysokých státních představitelů.

Bezpečnostní opatření

Konference se koná v hotelu Beyerischer Hof. Jeho okolí je uzavřené a v Mnichově panují přísná bezpečnostní opatření. Nasazeno je několik tisíc policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám