Hlavní obsah

Znal hodnotu svobody jako Palach. Kyjev uctil muže, který se upálil na protest proti invazi do ČSSR

Právo, ama

Pamětní deska na počest ukrajinského politického vězně Vasyla Makucha, který se v roce 1968 upálil na protest proti sovětské invazi do Československa, byla odhalena v centru Kyjeva. Památku bývalého vojáka nacionalistické Ukrajinské povstalecké armády (UPA) uctili podle rozhlasové stanice Radio Svoboda bývalí disidenti i diplomaté.

Foto: mzv.cz

Pamětní deska Vasyla Makucha

Článek

„Na tomto místě 5. 11. 1968 ukrajinský vlastenec Vasyl Makuch podnikl akt sebeupálení na znamení protestu proti komunistickému totalitárnímu režimu a agresi SSSR proti Československu,“ stojí na pamětní desce na hlavní kyjevské ulici Chreščatyk.

Odvahu ukrajinského hrdiny vyzdvihl i nový český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula. „Polil se benzinem a upálil se,“ řekl ukrajinsky při páteční ceremonii. „Stejně jako Čech Jan Palach si uvědomoval hodnotu svobody pro náš život,“ citovala rozhlasová stanice diplomata.

Foto: mzv.cz

Pamětní deska Vasyla Makucha

Pamětní deska pro mučedníka sovětského režimu Vasyla Makucha

Podle bývalého disidenta Vasyla Ovsijenka vyběhl Makuch, který se narodil v roce 1927 na západní Ukrajině, z domu poblíž známé kyjevské Besarabské tržnice se slovy „Pryč s okupanty!“, „Pryč z okupovaného Československa!“, „Ať žije svobodná Ukrajina!“.

Den poté na následky těžkých popálenin zemřel.

Reklama

Související články

Palach chtěl vyburcovat lidi z lhostejnosti

Šokující čin z ledna 1969, sebeupálení Jana Palacha, dodnes vyvolává otázky, polemiku a vymyká se běžnému etickému hodnocení. Je to hraniční příběh člověka,...

Pietní akce připomenou upálení Jana Palacha

Řadou pietních akcí v pondělí v České republice připomene 48. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Začnou ráno u Palachova pomníku před Národním muzeem...

Výběr článků

Načítám