Hlavní obsah

Znal hodnotu svobody jako Palach. Kyjev uctil muže, který se upálil na protest proti invazi do ČSSR

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamětní deska na počest ukrajinského politického vězně Vasyla Makucha, který se v roce 1968 upálil na protest proti sovětské invazi do Československa, byla odhalena v centru Kyjeva. Památku bývalého vojáka nacionalistické Ukrajinské povstalecké armády (UPA) uctili podle rozhlasové stanice Radio Svoboda bývalí disidenti i diplomaté.

Foto: mzv.cz

Pamětní deska Vasyla Makucha

Článek

„Na tomto místě 5. 11. 1968 ukrajinský vlastenec Vasyl Makuch podnikl akt sebeupálení na znamení protestu proti komunistickému totalitárnímu režimu a agresi SSSR proti Československu,“ stojí na pamětní desce na hlavní kyjevské ulici Chreščatyk.

Odvahu ukrajinského hrdiny vyzdvihl i nový český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula. „Polil se benzinem a upálil se,“ řekl ukrajinsky při páteční ceremonii. „Stejně jako Čech Jan Palach si uvědomoval hodnotu svobody pro náš život,“ citovala rozhlasová stanice diplomata.

Foto: mzv.cz

Pamětní deska Vasyla Makucha

Pamětní deska pro mučedníka sovětského režimu Vasyla Makucha

Podle bývalého disidenta Vasyla Ovsijenka vyběhl Makuch, který se narodil v roce 1927 na západní Ukrajině, z domu poblíž známé kyjevské Besarabské tržnice se slovy „Pryč s okupanty!“, „Pryč z okupovaného Československa!“, „Ať žije svobodná Ukrajina!“.

Den poté na následky těžkých popálenin zemřel.

Reklama

Související články

Palach chtěl vyburcovat lidi z lhostejnosti

Šokující čin z ledna 1969, sebeupálení Jana Palacha, dodnes vyvolává otázky, polemiku a vymyká se běžnému etickému hodnocení. Je to hraniční příběh člověka,...

Pietní akce připomenou upálení Jana Palacha

Řadou pietních akcí v pondělí v České republice připomene 48. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Začnou ráno u Palachova pomníku před Národním muzeem...

Výběr článků

Načítám