Hlavní obsah

Zemřel východoněmecký kosmonaut Sigmund Jähn

– Berlín • Aktualizováno

V dvaaosmdesáti letech zemřel první německý a jediný východoněmecký kosmonaut Sigmund Jähn, který se dostal do vesmíru 26. srpna 1978 na Sojuzu 31. Německá demokratická republika se tehdy stala po Sovětském svazu, Spojených státech, Československu a Polsku pátou zemí, které měla svého občana v kosmu.

Foto: Profimedia.cz

Sigmund Jähn na snímku z letošního května.

Článek

Jähn zemřel v sobotu ve svém domě ve Strausbergu v Braniborsku nedaleko Berlína.

Jähn odstartoval do kosmu spolu se sovětským kosmonautem Valerijem Bykovským, který také zemřel letos, 26. srpna 1978 na palubě Sojuzu 31. Letěli na orbitální stanici Saljut 6, jehož stálou posádku tvořili kosmonauté Kovaljonko a Ivančenko. V kosmu strávili sedm dní, dvacet hodin a 49 minut.

Jähn pocházel ze saského města Morgenröthe-Rautenkranzse a vyučil se sice tiskařem, ale učarovalo mu letectví, a když absolvoval pilotní školu v Drážďanech, stal se vojenským pilotem. Nalétal 1225 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Sigmund Jähn (vpravo) s kolegou Valerijem Bykovským na fotografii z roku 1978

V šestadvaceti letech byl vybrán do čtyřletého studia na Vysoké vojenské akademii J. A. Gagarina, po návratu do NDR však dále působil jako stíhač. V roce 1976 byl v rámci projektu Interkosmos vybrán mezi kosmonauty z východoevropských zemí, kteří měli letět do vesmíru se svými sovětskými kolegy na palubách sojuzů. Prvním z nich byl Vladimír Remek, který odstartoval 2. března 1978. [celá zpráva] Jähn letěl do kosmu o půl roku později.

Po sjednocení Německa byl nějakou dobu nezaměstnaný, ale pak skočil v Evropské kosmické agentuře ESA a pomáhal při výcviku evropských kosmonautů v ruském Hvězdném městečku.

„V Sigmundu Jähnovi ztrácí německá kosmonautika světově uznávaného kosmonauta, vědce a inženýra,“ uvedl ředitel Německého aerokosmického střediska (DLR).

V Německu byl velmi oblíbený, protože tento rodák z chudého Krušnohoří zůstal skromný. Vicekancléř Olaf Scholz z SPD o něm napsal: „Velmi působivý člověk, ale spíš tichý hrdina.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám