Hlavní obsah

Zelenskyj Rusku: Pokud zemřou mariupolští obránci, končíme všechna jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Mírová dohoda s Ruskem by se mohla podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského skládat ze dvou samostatných částí. První by se týkala bezpečnostních záruk pro Ukrajinu a druhá vztahů s Ruskou federací. Jakákoli jednání ale může zhatit smrt mariupolských obránců, kteří jsou v obklíčení ruských jednotek, zdůraznil Zelenskyj.

Foto: Adam Schreck, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj při setkání s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou

Článek

Ukrajinská pozice pro vyjednávání mírové dohody se podle Zelenského změnila po masakru v Buči a dalších městech. „Mírová smlouva by se mohla skládat ze dvou různých dokumentů. Jeden by se týkal bezpečnostních záruk pro Ukrajinu a druhý přímých vztahů s Ruskem,“ uvedl ukrajinský prezident.

Moskva podle něj nadále preferuje jednu dohodu, která by vyřešila všechny otázky.

Zelenskyj: Svět by se měl připravit na to, že Rusko použije jaderné zbraně

Válka na Ukrajině

Bilaterální jednání mezi Ukrajinou a Ruskem se už tak výrazně zpomalila poté, co vyšly najevo masakry ukrajinských civilistů v Buči a Boroďance. Zelenskyj zdůraznil, že jednání by definitivně ukončila smrt obránců Mariupolu, kteří jsou v obklíčení ruských jednotek.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině - stav k 16. dubnu

„Pokud dojde ke zničení naší armády v Mariupolu, ukončíme všechna jednání, protože nebudeme obchodovat s naším územím a našimi lidmi,“ citovala Ukrajinska pravda prezidenta Zelenského.

Zelenskyj na videu vyjmenoval, jaké zbraně Ukrajina potřebuje

Evropa

Gubernátor Mariupolu Vadym Bojčenko uvedl, že ve městě mohlo zemřít už kolem 21 tisíc civilistů. Nejasné jsou ale informace o ukrajinských vojácích na místě. Mariňáci se podle ukrajinských médií probili obklíčením a spojili se s Azovem. Ruská strana však tvrdí, že se vzdali.

V pátek velitel mariňáků Serhij Volyna uvedl, že situace ve městě je nadále kritická. Podle Zelenského stále probíhají jednání o pomoci ukrajinským obráncům v Mariupolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám