Hlavní obsah

Zelenskyj chce mluvit s Putinem. Majdanu II se nebojí

Právo, ama

Pro setkání se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem se ve čtvrtek v Kyjevě vyslovil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na své první velké tiskové konferenci po pěti měsících u moci novinářům řekl, že je to nezbytné pro zastavení války na východě Ukrajiny. Přiznal zároveň, že „všichni jsou proti“, a jednání se tudíž musí zatím uskutečnit v rámci „normandského formátu“, tedy za účasti Francie, Německa, Ruska i Ukrajiny.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Musíme se dívat jeden druhému do očí, pochopit, kdo co chce, a zjistit, jakým způsobem toho můžeme dosáhnout,“ řekl při celodenním tiskovém „maratonu“, který uspořádal v moderní budově komplexu Kyiv Food Market označovaného jako „tržnice“.

Upozornil, že přímé setkání s ruským prezidentem je jednou z možností, jak válečný konflikt vyřešit. „O tomto setkání však nikdo nemluví, protože všichni jsou proti,“ poznamenal.

Dodal, že nemíní zveřejňovat telefonáty s Putinem, stejně jako s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. „Jsem vrchní velitel ozbrojených sil, ne moderátor nějakého televizního kanálu,“ řekl. Na dotaz, zda se Putina bojí, odpověděl stručně: „Ne.“

Ničeho se nebojím. Porošenkovou chybou ale je, že si myslí, že bude vůdcem druhého Majdanu. Zapomíná však, že už není prezident
Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Plánované stažení ozbrojených sil, které se ani ve čtvrtek nepodařilo zahájit, Zelenskyj označil za nejlepší způsob, jak „vyhrát informační válku“. Navzdory protestům nacionalistů i opozičních politiků prohlásil, že Kyjev musí nejen stáhnout vojska, ale vytvořit v regionu moderní infrastrukturu a získat si tamní obyvatele. „Ti, kteří se cítí být Ukrajinci, musí vědět, že je tam nenecháme napospas,“ řekl. Dodal, že za svou hlavní misi považuje ukončení války.

Kreml přitom ve čtvrtek Ukrajinu obvinil z opakovaného sabotování dohody o oddělení bojujících stran na Donbasu. Jurij Ušakov, poradce ruského prezidenta, prohlásil, že Kyjev po neúspěšných pokusech z pondělí a středy opět zmařil vytvoření nárazníkového pásma.

Prezident vidí Porošenkovy dlouhé prsty

V reakci na protesty, které vypukly v minulých dnech kvůli záměru prezidenta přistoupit na zvláštní status pro separatisty ovládané části Donbasu, Zelenskyj řekl, že se nebojí Majdanu, o který podle něj usiluje jeho předchůdce Petro Porošenko, a je připraven odstoupit.

„Ničeho se nebojím. Porošenkovou chybou ale je, že si myslí, že bude vůdcem druhého Majdanu. Zapomíná však, že už není prezident,“ řekl. Slíbil zároveň, že „krveprolití nebude“, pokud si lidé budou přát, aby se svým týmem pokračoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám