Hlavní obsah

„Zatracená potížistka” Mayová si jde v dráždivých botách za svým

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Má pověst odměřené ženy, kterou jen tak něco nerozhodí. Když ji vlivný konzervativec Ken Clarke kritizoval jako tu „zatracenou potížistku“, vzala to ministryně vnitra a příští britská premiérka jako kompliment. „Je to tak a Evropská komise to brzy pocítí,“ varovala Theresa Mayová (59) do Bruselu.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Budoucí předsedkyně konzervativců Theresa Mayová v pondělí obula lodičky s nepříliš konzervativním vzorem.

Článek

Naznačila tak, že jednání o brexitu budou tvrdá. Na image rázné ženy, která neztrácí čas zbytečnými řečmi, si Mayová zakládá od počátku kariéry.

„Nechodím často se srdcem na dlani, jen udělám svou práci, a to je typ politiky bez zbytečných nesmyslů – té, kterou lidé chtějí,“ vzkázala nedávno.

Není divu, že ji britský tisk často přirovnává k legendární Margaret Thatcherové, která v čele konzervativců stála 15 let. Obě političky spojuje i podobný vkus v oblékání, upozornil list Daily Mail.

Ačkoliv ani Mayová se nijak netají tím, že Thatcherovou obdivuje, srovnání se „železnou lady“ odbývá s tím, že chce být sama za sebe. Její politický styl má přitom podle mnohých komentátorů blíž spíš k německé kancléřce Angele Merkelové.

Foto: Neil Hall, Reuters

Theresa Mayová

Upozorňují přitom, že upřednostňuje pragmatičnost před ideologií a že je své práci oddána na sto procent – i proto, že nemá děti. Stejně jako kancléřka je Mayová dcerou duchovního, vikáře anglikánské církve. Na rozdíl od Merkelové ale Mayová zastává spíše protiimigrační politiku: i včera zopakovala, že přistěhovalectví do Británie je třeba snížit.

Jako pragmatická se Mayová ukázala i během referenda. Camerona v prounijním postoji sice podpořila, ale tak vlažně a opatrně, že i po rozhodnutí o brexitu může stanout v čele země. Výsledek referenda také bez velké sentimentality rychle vzala jako fakt a začala se připravovat na brexit.

S manželem ji seznámila Benazír Bhúttová

S manželem Philipem, s nímž ji kuriózně seznámila pozdější pákistánská premiérka Benazír Bhúttová, sdílí Mayová lásku ke kriketu.

Její opravdovou vášní jsou ale extravagantní boty. Její lodičky s leopardím vzorem, z hadí kůže či s podpatky vykládanými drahými kameny přitahují pozornost a pro mnoho Britů jsou možná tím prvním, co si při vyslovení jejího jména vybaví. „Nijak mi to nevadí. Často to prolamuje ledy,“ svěřila se.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Theresa Mayová na jednání konzervativců v roce 2007

Jako premiérka může sázet na zkušenost, v čele ministerstva vnitra totiž stojí už od roku 2010. Ve funkci mimo jiné prosazovala odstoupení Británie od Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, aby země mohla snáz deportovat radikální islamisty. Její cesta do vrcholných pater politiky trvala poměrně dlouho.

Rodačka z města Eastbourne na jihovýchodě Anglie vystudovala v Oxfordu geografii a pracovala v 70. a 80. letech ve finančnictví i v centrální bance. Později byla členkou městské rady v jednom z londýnských obvodů a průlom nastal až v roce 1997 zvolením do parlamentu. Další posun přišel v letech 2002 až 2003, kdy se stala výkonnou předsedkyní Konzervativní strany.

Ve vládě poprvé zasedla v květnu 2010 jako ministryně vnitra a pro záležitosti žen a rovné příležitosti. Od roku 2012 řídí výhradně resort vnitra.

Související témata:

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Theresa Mayová na snímku z 5. července

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Andrea Leadsomová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám