Hlavní obsah

Andrea Leadsomová

Foto: Peter Nicholls, Reuters
Článek

Andrea Leadsomová je britská politička za konzervativní stranu, poslankyně Dolní sněmovny, ministryně energetiky a změny klimatu v druhé vládě Davida Camerona a po jeho rezignaci také kandidátka na post premiérky Velké Británie. Neúspěšná.

Leadsomová se narodila 13. května 1963 v Buckinghamshiru a absolvovala dívčí gymnázium Tonbridge. Na univerzitě Warwick si posléze vysloužila titul z oboru politologie.

Po vysoké škole započala Leadsomová kariéru v bankovním sektoru, v němž setrvala 25 let. Deset let strávila mimo jiné jako obchodnice a investiční bankéřka Barclays v Londýně.

V roce 2010 tuto dráhu opustila, aby se stala poslankyní Dolní sněmovny. V roce 2014 získala významnější post - působila na ministerstvu financí ve funkci náměstkyně. Deník Financial Times však její působení označil za „katastrofu“.

Do širšího povědomí se dostala v roce 2013, když společně se skupinou konzervativců vyhlásila manifest za reformu Evropské unie. Tehdy podle listu Independent tvrdila, že by „vystoupení z EU bylo pro britskou ekonomiku katastrofou“, ale o tři roky později již stála po boku Borise Johnsona v kampani za brexit.

Mezitím obhájila svůj poslanecký mandát a přešla na ministerstvo energetiky. Znovu však vyvolala posměšné úšklebky veřejnosti, protože ačkoliv dříve větrné farmy a cíle EU pro obnovitelné zdroje odmítala, stala se náměstkyní právě pro tuto oblast.

Po referendu na konci června 2016, v němž rozhodli obyvatelé Británie o opuštění Evropské unie, oznámil premiér David Cameron rezignaci. A právě toho Leadsomová využila. V boji o premiérské křeslo se utkala s Theresou Mayovou. Podlé médií však Leadsomová nehrála v kampani „fair-play“.

Foto: Staff, Reuters

Theresa Mayová (vlevo) a Andrea Leadsomová

V jednom z rozhovorů pro The Times se totiž rozhovořila na téma potomků. Z rozhovoru vyplynulo, že se jakožto trojnásobná matka považuje za lepší kandidátku než Mayová, která děti mít nemůže. „Upřímně si myslím, že jako matka máte reálnější podíl na budoucnosti země, hmatatelný podíl. Ona (Mayová) zřejmě má neteře, synovce, spoustu dalších lidí. Já ale mám děti, které samy budou mít děti a ty budou přímou součástí toho, co se bude odehrávat," řekla Leadsomová novinářce Rachel Sylvestrové.

Vyjádření Leadsomové vzbudilo rozruch nejen v médiích, ale i mezi širokou veřejností. Ačkoliv se snažila politička bránit a tvrdila, že deník její slova dezinterpretoval a její úmysly byly přesně opačné, oznámila v pondělí 11. července 2016, že se z boje o post premiérky stahuje a Mayová má její plnou podporu.

Články k tématu