Hlavní obsah

Zastavit rozšiřování NATO je pro Rusko otázka života a smrti, řekl mluvčí Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Prezident Vladimir Putin tvrdí, že cílem Ruska je dosáhnout dohody se Západem, aby tak zajistil bezpečnost své země a jejích občanů. Rozmach NATO směrem na východ ale dělá Rusku vrásky, přiznal mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Hrozba rozšiřování politické a vojenské infrastruktury NATO směrem k hranicím Ruska a rozšíření Severoatlantické aliance do zemí, jako je Ukrajina, Gruzie nebo Moldavsko, je pro nás otázkou života a smrti,“ citoval server Ria Novosti Peskova.

Osm signálů, že se Rusko už rozhodlo pro invazi na Ukrajinu

Zahraniční

Právě konec postupu či odchod vojáků NATO z těchto zemí je jednou z podmínek Ruska při dialozích se Západem ohledně bezpečnosti na hranicích s Ukrajinou.

„Vidíme, co NATO dělá. Všechny manévry na našich hranicích a zásobování vybavením. Dokonce i skrze řeckou cestu,“ pokračoval Peskov.

Na východě Ukrajiny se začali rozmísťovat ruští žoldnéři

Evropa

Jeho šéf a prezident země Vladimir Putin v neděli dodal, že cílem Ruska je dosáhnout dohody a zajistit bezpečnost svého území a občanů.

V případě, že nebudou vyslyšeny bezpečnostní záruky, které Rusko žádá, zváží Putin různé odpovědi. Naznačil i ty vojenské. „Záleží na tom, co mi naši vojenští experti poradí,“ citovala Putina agentura TASS.

Západ vyzval Rusko k dialogu a respektování příměří na Ukrajině

Evropa

Peskov přiznal, že Putin sice kalkuluje s vícero variantami, preferoval by ale cestu diplomatickou. „Máme talentované diplomaty a čekají nás složitá vyjednávání. Vždy je ale lepší, když necháme promluvit diplomaty, než když necháme hovořit armádu,“ uvedl.

O deeskalaci situace na hranicích s Ukrajinou budou Rusové od ledna vyjednávat se Spojenými státy. Západu se nelíbí, že Rusko k hranicím s Ukrajinou vyslalo tisíce vojáků. Evropská unie pohrozila sankcemi v případě, že bude Rusko s agresí vůči Ukrajině pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám