Hlavní obsah

Západ vyzval Rusko k dialogu a respektování příměří na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová ve čtvrtek odsoudila „agresivní a pobuřující rétoriku“ Moskvy vůči Ukrajině a Severoatlantické alianci. Zároveň ocenila ochotu Kremlu k jednání. Ministři zahraničí Francie a Německa ve společném prohlášení apelovali na ukrajinské vládní jednotky i Ruskem podporované separatisty, aby respektovali příměří na východě Ukrajiny.

Foto: Ukrainian Air Assault Forces Com, Reuters

Ukrajinské vojenské cvičení poblíž hranic s Ruskem

Článek

„Jakákoliv ruská invaze by byla obrovskou strategickou chybou a bylo by třeba na ni reagovat silou, včetně koordinovaných sankcí s našimi spojenci. Ruské zájmy a ekonomika by to tvrdě pocítily,” uvedla v prohlášení Trussová. „Jediným východiskem ze současné situace je pro Rusko dialog a já vítám, že je Rusko ochotno v lednu zahájit rozhovory,” dodala ministryně.

Putin: Západ se neustále snaží Rusko rozbít na menší kousky. Vadí mu rakety na zápraží

Evropa

Spojené státy jsou připraveny zahájit od ledna diplomatický dialog s Ruskem ohledně Ukrajiny, informovaly o tom s odvoláním na vysoce postaveného představitele Bílého domu agentury AFP a Reuters.

„Existují jisté body, které Rusko předložilo, a o nichž můžeme diskutovat. A pak jsou tu další body, o kterých Rusové vědí, že je nikdy nepřijmeme,” uvedl nejmenovaný zdroj a zdůraznil, že USA a jejich spojenci se připravují na „masivní sankce”, pokud by Rusko napadlo Ukrajinu.

Berlín a Paříž společně vyzvaly k respektování dojednaného příměří. „Naléhavě vyzýváme obě strany, aby dodržovaly příměří a pokračovaly v jednání o dalších krocích v humanitární oblasti, například o otevření přechodů a výměně zadržených osob,” uvedla ministerstva zahraničí.

Rusko vnímá jako hrozbu možné rozšiřování NATO směrem na východ. Putin během své výroční tiskové konferenci zdůraznil, že Rusko potřebuje od Západu záruky ohledně své bezpečnosti. Od toho, zda se Rusku podaří zajistit bezpečnost, se budou odvíjet jeho budoucí kroky, řekl prezident v reakci na otázku týkající se obav Západu ze soustřeďování ruských sil u ukrajinských hranic. Dodal ale, že o konflikt Moskva zájem nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám