Hlavní obsah

Záhada z Etny. Policisté našli ostatky, které spojují s 50 let starým zmizením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V odlehlé jeskyni na Etně, nejvyšší aktivní sopce světa, našli sicilští policisté ostatky muže. Věří, že jim pomůže objasnit téměř 50 let odložený případ zmizení italského investigativního novináře Maura De Maura.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tělo našel v úterý večer příslušník finanční policie z Catanie Massimiliano Pacetto, který ve špatně přístupné oblasti pravidelně cvičí svého záchranářského psa.

Z nalezených ostatků vytvořili vyšetřovatelé profil. Mělo by se jednat o muže, který zemřel mezi lety 1970 až 1990 ve věku přibližně 50 let. Měřil zhruba 170 centimetrů a měl vady nosu a úst.

V jeskyni dokonce našli také celé ošacení i mince staré liry, hodinky značky Omega, hřeben s pouzdrem a boty velikosti 41.

Archeologové odhalili u Pompejí dochovanou místnost pro otroky

Věda a školy

Italská média kauzu zmizelého těla pojmenovala jako „Muž z Etny“. Záhada podle Pacetta nápadně připomíná příběh inspektora Montalbana, což je fiktivní postava italského spisovatele detektivních románů Andrey Camilleriho.

„Nikdy jsem nic takového nezažil. V tuto chvíli jsou ve hře všechny teorie a nic není vyloučeno,“ řekl Pacetto.

Do oblasti, kde tělo nalezl, chodí se psem pravidelně. „Je ale obtížně přístupná a je možné, že pokud do ní muž vstoupil sám, pak nemusel najít cestu ven,“ dodal.

Etna vyrostla o několik desítek metrů

Evropa

Ačkoli policie pracuje s vícero variantami, ve hře je objasnění zmizení bývalého italského investigativního novináře Maura De Maura. Jeho dcera Franca dokonce policii sama zavolala, když zjistila, že zmizelý muž měl vady na nose a ústech.

De Maurová totiž policii řekla, že její otec utrpěl zranění na nose a ústech během druhé světové války. De Mauro zmizel beze stopy v září roku 1970 a jeho tělo nikdy nebylo nalezeno.

Policie poté sledovala několik stop. Jedna z nich je zavedla k tomu, že byl novinář unesen a později zabit mafií Cosa Nostra. De Mauro měl totiž znát skutečnou pravdu o údajné vraždě šéfa nadnárodní ropné společnosti ENI Enrica Matteie.

„De Mauro je jednou z teorií, kterou se zabýváme, ale lidí, kteří beze stopy zmizeli v souvislosti s kriminální činností, máme více,“ dodal Pacetto.

Reklama

Výběr článků

Načítám