Hlavní obsah

Etna vyrostla o několik desítek metrů

– Řím • Aktualizováno

Výška italské sopky Etna, což je nejvyšší aktivní vulkán v Evropě, vzrostla o několik desítek metrů. To je závěr pozorování z vesmíru a měření, které uskutečnili odborníci z italského Národního institutu pro geofyziku a vulkanologii (INGV). Nová výška sopky u města Katánie na jihu Sicílie činí 3357 metrů nad mořem, uvedla agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pondělní výbuch EtnyVideo: Reuters

 
Článek

Za růst sopky může mimo jiné její intenzivní aktivita v posledních měsících. Od poloviny února INGV zaznamenal přes 50 projevů, při kterých Etna chrlila lávu a oheň. To podle vědců vedlo k výraznému nahromadění lávy a popela u jihovýchodního, nejmladšího a v současnosti i nejaktivnějšího kráteru sopky, který tímto způsobem dosáhl výšky 3357 metrů. Odchylka v měření činí tři metry.

Foto: AP

Etna při jedné z minulých explozí vychrlila tuny popela.

Za nejvyšší byl dosud považován severovýchodní kráter. Ten v letech 1980 až 1981 dosáhl 3350 metrů nad mořem. Kvůli řadě sesuvů ale jeho výška klesla. Při posledním měření z roku 2018 se podle vědců zastavila na 3326 metrech nad mořem. Sopečná aktivita z poslední doby podle vědců pozměnila také podobu Etny.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Noční erupce Etny

Častá sopečná aktivita způsobuje řadu problémů v nedalekém městě Katánie, které je druhým největším městem na Sicílii, do něhož jezdilo hodně turistů. Kvůli Etně v posledních měsících muselo několikrát přerušit provoz i nedaleké mezinárodní letiště. „Popel přinášený větrem padá na ulice a balkony. Ty jsou pak úplně černé,” postěžovala si agentuře AFP obyvatelka města. Podle ní však místní i turisté oceňují působivé sopečné výbuchy při západu slunce. Větší škody nebo zranění v důsledku výbuchů úřady nehlásí.

Reklama

Výběr článků

Načítám