Hlavní obsah

Žádné žoldnéře na Ukrajině nemáme, tvrdí Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Tvrzení separatistů, že na východní Ukrajině operují mimo jiné žoldnéři z Polska, jsou podle Varšavy pomluvou. Polská diplomacie to uvedla ve svém pondělním prohlášení. Proruští separatisté tvrdí, že na Ukrajině operují žoldnéři z Polska i z České republiky.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Separatista na kontrolním stanovišti u Luhansku. Ilustrační foto.

Článek

„Informaci o tom, že na východě Ukrajiny separatisté zadrželi polské občany jako žoldnéře, nemohu potvrdit. Je to součást špinavé propagandy,“ citovala ČTK z twitterového účtu mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcina Wojciechowského. Potvrdil tak dřívější informace polské diplomacie, která už koncem května dementovala zprávy o polských bojovnících na východě Ukrajiny. Podle polského ministerstva jsou tyto informace z říše „science fiction“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O tom, že proruští vzbouřenci na východní Ukrajině zadrželi zahraniční bojovníky, informoval o víkendu jejich předák Miroslav Ruděnko. Agentuře Interfax-Ukrajina řekl, že jsou mezi nimi i Poláci a Češi.

Stejně jako polské ministerstvo zahraničí nemá o žoldnéřích informace ani česká diplomacie. „Slyším něco takového poprvé, a tedy takovou mediální informaci nemohu potvrdit ani komentovat,“ řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová. [celá zpráva]

Ruděnko v rozhovoru tvrdil, že mu není znám osud zajatých bojovníků. Podle něj však mohou být stále vězněni, protože o žádné výměně zajatců dlouho neslyšel.

Vnitro posílá všechny síly

Boje armády se separatisty na východě pokračují tvrdými střety ve Slavjansku či v Mariupoli. Rebelové navíc budují v obci Snižne, vzdálené od hranice s Ruskem zhruba 20 kilometrů, další opěrný bod. Nový prezident Petro Porošenko chce zdárně zakončit armádní akce do týdne, i když podle pozorovatelů je to příliš ambiciózní plán. [celá zpráva]

Ministerstvo vnitra nicméně vyšle na východ všechny své složky, oznámil v pondělí na Facebooku šéf resortu Arsen Avakov.

„Rozhodl jsem, že se protiteroristické operace zúčastní sto procent bojových a hlídkových jednotek ministerstva vnitra. Je to nejen nezbytnost, ale také zkouška jejich dovednosti, ducha a vlastenectví,“ prohlásil Avakov a dodal, že „skutečné hrozby a výzvy“ dopomohou vytvořit „novou policii“, které bude veřejnost důvěřovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám