Hlavní obsah

Povstalci tvrdí, že v Doněcku zajali i české žoldnéře

Aktualizováno

Proruští rebelové na východě Ukrajiny prý zajali mnoho zahraničních žoldnéřů, mezi kterými jsou údajně i čeští občané. Řekl to jeden z předáků proruských povstalců na východě Ukrajiny Miroslav Ruděnko agentuře Interfax-Ukrajina. Tvrzení nebylo možné ověřit z jiných zdrojů. Předáci proruských rebelů na východě Ukrajiny v sobotu také odmítli nabídku nově zvoleného prezidenta Porošenka na amnestii výměnou za složení zbraní.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Separatisté při bojích v Luhansku

Článek

"Slyším něco takového poprvé, a tedy takovou mediální informaci nemohu potvrdit ani komentovat," řekla mluvčí české diplomacie Johana Grohová.

"Nemáme žádné takové informace. K vyjádřením pana Ruděnka se nebudeme vyjadřovat," řekla mluvčí českého velvyslanectví v Kyjevě Zdeňka Caisová.

Ani české ministerstvo obrany o údajně zajatých Češích nic neví. Podle mluvčího resortu Jana Pejška se momentálně žádný Čech neúčastní na Ukrajině pozorovatelské mise.

O žoldnéřích neví ani rozvědka

Ani česká kontrarozvědka nemá informace o případných českých žoldnéřích na Ukrajině. "Naší prioritou je starat se o bezpečnost ČR. Předvídat rizika, která by mohla vznikat u nás a mohla ohrozit náš stát. O tom, že by nějací Češi opouštěli republiku s viditelným jasným záměrem účastnit se bojů na Ukrajině, nemáme informace," řekl mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubrt.

"Nicméně, do hlavy nikomu nevidíte. Pokud by se někdo k tomu rozhodl, nemluvil o tom a nebyl z ničeho podezřelý, nelze jeho výjezd do zahraničí, aniž by k tomu existovaly zákonné důvody, nijak zastavit," dodal.

Rebelové prý drží 200 lidí

"Mezi zajatci byli muži afrického vzezření, mnoho bylo občanů Česka a Polska, byli také zajati velitelé žoldnéřů, kterými se ukázali být polští občané," tvrdil Ruděnko. Dodal však, že mu osud zajatých cizinců není znám, asi stále mohou být uvězněni, protože o výměně zajatců už dávno neslyšel.

Doněcký gubernátor Serhij Taruta v pátek podle Interfaxu uvedl, že rebelové drží v zajetí více než 200 lidí z řady zemí, ale o propuštění těchto rukojmích se jedná.

Ukrajinské úřady už mnohokrát popřely tvrzení rebelů, že by používaly služeb zahraničních žoldnéřů k potlačení povstání.

OBSE pohřešuje dva týmy

Proruští ozbrojenci ve východoukrajinském Slavjansku zadrželi 25. dubna sedm pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mezi nimiž byl i podplukovník české armády Josef Přerovský. Ze zdravotních důvodů byl nejprve propuštěn zadržovaný Švéd, ostatní unesení byli propuštěni 3. května.

Aktuálně OBSE podle ukrajinských médií pohřešuje dva své týmy. Jedna skupina, ve které je čtveřice pozorovatelů ze Švýcarska, Estonska, Turecka a Dánska, zmizela v Doněcké oblasti 26. května, druhý tým působící v Luhanské oblasti je nezvěstný od 29. května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám