Hlavní obsah

Žádné dobré zprávy, oznámil Porošenko po maratónu jednání v Minsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Extrémně dlouhé bylo jednání Angely Merkelové, Françoise Hollanda, Petra Porošenka a Vladimira Putina o ukončení konfliktu na východě Ukrajiny. Ze sálu vyšli po čtrnácti hodinách. Shodli se na 80 % témat a návrh dohody předali kontaktní skupině, ke které se přidali nejvyšší představitelé separatistických republik. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ale spokojený není.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se ohlíží na šéfa Kremlu Vladimira Putina doprovázeného Alexandrem Lukašenkem

Článek

Ukrajinský prezident sdělil francouzské agentuře AFP, že „nemá žádné dobré zprávy” a značné množství ruských podmínek je pro něj nepřijatelných. Údajně se ani neuskuteční oficiální podpis „Balíčku opatření k naplnění minských dohod“, jak se dojednaný dokument jmenuje. Porošenko ale neuvedl, co mu vadí a dodal: „Naděje ale stále existuje.”

Vůdci separatistů z tzv. Luhanské a Doněcké lidové republiky Igor Plotnickij a Aleksandr Zacharčeno, kteří ráno přijeli do Minsku, oznámili, že dokument nepodepíšou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Německá kancléřka a prezidenti Francie, Ukrajiny a Ruska se pak vrátili do jednacího sálu. O příměří se tak dále jedná. Z vyjádření jednotlivých politiků tak zatím nelze vyvodit, že by padla celá dohoda.

Dohodnuté body

Podle agentur Reuters, DPA a TASS se čtveřice evropských státníků shodla, že bude od 14. února platit na východní Ukrajině příměří, začne stahování těžké techniky a vytvoří se bezpečná zóna.

Posun v jednáních avizovaly řídké zprávy, které unikaly nad ránem. Agentura RIA Novosti uvedla, že se vyjednávači dohodli na 80 procentech témat, která zahrnují více než deset bodů. Předpokládá se, že se shodli na stažení těžkých zbraní, vytvoření demilitarizované zóny a budoucím statutu obou vzbouřeneckých oblastí.

Kusé zprávy poskytoval i poradce ukrajinského prezidenta Valerij Čalyj. S odvoláním na něj novinářka Irina Herasimovová uvedla: „Strany se shodly na dvou dokumentech.“ Čalyj už dříve na svém facebookovém profilu napsal: „Hovořit o podrobnostech je ještě brzy. Bez dohody o bezpodmínečném zastavení palby, domnívám se, odtud nemůžeme odjet. Pokračuje válka nervů.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jednání o Ukrajině v MinskuVideo: Reuters

Ve čtvrtek ráno přicestovali do Minsku i vůdci separatistů Plotnickij a Zacharčeno. Zapojili do jednání kontaktní skupiny, které probíhají současně s jednáním normanského formátu, tedy tří výše zmíněných prezidentů a německé kancléřky.

Putin se zlomenou tužkou

Angela Merkelová, François Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin sice občas opustili jednací místnost, aby dílčí problémy konzultovali se svými týmy, ale nic neprozradili.

Jednací místnost byla neprodyšně uzavřena a mlčení přímých účastníků dává prostor spekulacím. Zmiňuje se jen, že před zahájením jednání Vladimir Putin potřásl vřele rukou Petru Porošenkovi, ale že na společné fotografii se žádný ze státníků neusmívá.

O složitosti jednání svědčí záběr Putina za jednacím stolem, jak drží zlomenou tužku, na který upozornila BBC.

Požadavky jednotlivých stran
stranapožadavkyústupky
Ukrajinaobnovení kontroly Kyjeva nad odtrženými oblastmi, obnovení kontroly nad celou rusko-ukrajinskou hranicí, stažení ruských sil, odzbrojení separatistů, výměna všech zajatců, zachování unitárního státu, vstup Ukrajiny do NATOvětší samospráva pro odtržené oblasti
Separatistéodtržení lidových republik od Ukrajiny a jejich uznání, amnestie pro vůdce, zachování vlastních ozbrojených složek
Ruskoprávní záruky pro ruskojazyčnou menšinu na východě, plná autonomie pro Doněckou a Luhanskou oblast v rámci federalizace Ukrajiny, stažení ukrajinských sil od fronty, zachování neutrality UkrajinyLuhanská a Doněcká oblast se neodtrhnou
EUobnovení teritoriální integrity Ukrajiny, ukončení ruského vměšování, stažení všech ruských jednotek a zbraní, kontrola rusko-ukrajinské hranice i demilitarizované zóny u fronty, plná demokracie pro vzbouřenecké oblasti

Ruská agentura RIA Novosti ale dříve napsala, že přijetí závěrečného dokumentu stále není jisté.

Reportér CNN uvedl: „Vytváří to dojem, že v tuto chvíli nejsou schopni dosáhnout úplné dohody.“

Foto: Mykola Lazarenko, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande na summitu v Minsku.

Nepřetržitá jednání

„Dovnitř nosí fólie s jídlem, ven prázdné talíře,“ hlásili v noci z haly v honosné budově uprostřed Minsku unavení novináři. Jednání bylo nakrátko přerušeno jen kvůli pozdní večeři.

Pro maratónský summit lídrů zemí hledají obtížně srovnání i pamětníci. Podle kremelských diplomatů Putin za patnáct let své kariéry ve vrcholných funkcích tak dlouhé mezinárodní jednání zřejmě nezažil.

Konflikt si za deset měsíců vyžádal na 5400 lidských životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám