Hlavní obsah

Z Ukrajiny převezli do Ruska těla padlých vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Pět nákladních aut odvezlo v úterý z východu Ukrajiny těla ruských vojáků, kteří padli v bojích na Donbasu. Ve středu to oznámil podle Ukrajinské pravdy tiskový mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

Foto: Reuters

Srpnové hroby výsadkářů na pskovském hřbitově

Článek

Podle Lysenka byl převezen přes hraniční přechod Dovžanskij „náklad 200“. Převáželo jej pět nákladních automobilů rostovské pohřební služby. Podle něj to svědčí o tom, že se přepravovali padlí ruští vojáci.

O výsadkářích padlých na Ukrajině se v Rusku poprvé psalo v srpnu. Nejprve se uváděli dva mrtví, pak dvanáct.

Případem se zabývala i Putinova rada pro lidská práva. Několik padlých výsadkářů přiznalo i Rusko. [celá zpráva]

Na ukrajinské úřady se obrátilo kvůli nezvěstným vojákům 130 ruských rodin. [celá zpráva]

Ruský novinář, který na případ jako první upozornil, byl zbit. [celá zpráva]

Státní tajemství

Na konci října Hlavní vojenská prokuratura Ruské federace oznámila, že informace o smrti výsadkářů v Pskovsku nebude uveřejněna, protože jde o státní tajemství. Uvedla to tento týden rozhlasová stanice Echo Moskvy. Na prokuraturu se obrátila oblastní rada zastupitelů Pskovské oblasti, kterou zajímala smrt výsadkářů ze 76. vzdušné výsadkové brigády.

Prokuratura uvedla v listu, že okolnosti smrti byly prověřeny v souladu se zákonem a byla provedena soudní pitva a expertiza podle vojenského řádu. „Informace o těchto opatřeních a událostech patří mezi zájmy Ruské federace a nebudou zveřejněny,“ dodala prokuratura v dopise z 28. října s tím, že jde o státní tajemství.

Reklama

Výběr článků

Načítám