Hlavní obsah

Zbili ruského politika, který se zajímal o osud výsadkářů zabitých na Ukrajině

Moskva

Ruský opoziční politik a novinář Lev Šlosberg, který se v Pskovsku zajímal o pohřby místních výsadkářů zabitých zřejmě na Ukrajině, byl v noci na sobotu brutálně zmlácen. Skončil v nemocnici s otřesem mozku, přeraženým nosem a částečnou ztrátou paměti, uvedla gazeta.ru s odvoláním na jeho manželku.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Hroby separatistů na Ukrajině

Článek

Gubernátor Pskovské oblasti Andrej Turčak mezitím požádal policii o objasnění případu, jakož i o zajištění nepřetržité ochrany poslance oblastního sněmu Šlosberga z liberální strany Jabloko. „Policejní orgány jsou povinny zajistit pořádek a bezpečnost na našich ulicích,” prohlásil gubernátor podle agentury ITAR-TASS a dodal, že na vyšetřování bude osobně dohlížet.

Šlosberg je současně ředitelem listu Pskovskaja gubernija, který jako první informoval o sérii srpnových pohřbů vojáků pskovské výsadkové divize, zřejmě zabitých během konfliktu na východě Ukrajiny. Odtud zprávy o čerstvých hrobech převzala celostátní média.

"Napadli mě zezadu, nikoho jsem neviděl," řekl Šlosberg v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters. "Podle všeho mě omráčili hned první ránou, pak mě hodili na zem, zbili a nakonec utekli. Ti lidé se v této špinavé práci velmi dobře vyznali," dodal s tím, že byl zcela jistě zbit kvůli důkazům o ruské vojenské přítomnosti na Ukrajině.

Ředitel měl podle svých spolupracovníků ve zvyku chodit do redakce i domů pěšky - a těsně před přepadením si ještě domluvil schůzku s komentátorem. „Musel jsem čekat a když jsem ho uviděl na rohu ulic, sotva jsem Lva Šlosberga poznal: tvář mu pokrývala krev a špína,” vylíčil redaktor, který zraněného odvedl do nemocnice a přivolal policii.

Šéf ho sice oslovoval jménem, ale nemohl si prý vzpomenout, co se mu vlastně stalo. Očitý svědek viděl prchat z místa činu nejméně dva muže, které se však policii nepodařilo dopadnout. Její představitelé nicméně tvrdí, že díky záznamům z pouličních kamer by odhalení pachatelů nemuselo být nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám