Hlavní obsah

Ruské rodiny hledají na Ukrajině nezvěstné vojáky

– Kyjev

Příbuzní 131 ruských vojáků se už obrátili na ukrajinské úřady, aby jim pomohly s pátráním. Uvedla to ve středu Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinskou tajnou službu SBU, která pro ně zřídila horkou linku.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják u neoznačeného hrobu u Luhansku.

Článek

„Přijali jsme žádosti o pátrání po 131 vojácích Ozbrojených sil Ruské federace, jejichž osud je neznámý a kteří se mohli stát obětí ruského režimu, když jim bylo přikázáno jít do války proti Ukrajině,“ uvedl poradce ředitele SBU Markijan Lubkovskyj.

„Vyzýváme ruské rodiny, které hledají své příbuzné, i další, aby se obraceli na Bezpečnostní službu Ukrajiny při hledání svých blízkých. Jsme připraveni jim poskytnout všestrannou spolupráci při hledání,“ dodal ještě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po nezvěstných vojácích, zejména výsadkářích z kostromské divize, začaly pátrat jejich ruské matky už v létě, Rusko postupně přiznalo několik padlých, ale podle organizace matek vojáků jde o stovky, ne-li o tisíce lidí. [celá zpráva]

Na případ jako první upozornil pskovský politik a novinář Lev Šlosberg. [celá zpráva]

Podle příbuzných byli mnozí ruští vojáci vyzváni, aby šli na Ukrajinu, přičemž nedostali možnost volby. Před nasazením je přitom propustili z armády, aby nemohlo Rusko být obviňováno z přímé intervence, že vysílá své vojáky do občanské války v cizí zemi.

Separatisté přiznali, že na jejich straně bojovalo na 3000 ruských vojáků, ale ne ve službě.

Reklama

Výběr článků

Načítám