Hlavní obsah

Z okna ruské ambasády v Berlíně vypadl diplomat. Tragická nehoda, litují Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod oknem ruské ambasády v Berlíně našli tělo pětatřicetiletého muže. Podle listu Der Spiegel, který se odvolává na zdroje z německé bezpečnostní komunity, šlo o druhého tajemníka velvyslanectví, jenž byl ve skutečnosti agentem FSB. Rusové tvrdí, že šlo o nehodu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jednalo se o tragickou nehodu, ke které z etických důvodů nebudeme sdělovat další podrobnosti,“ cituje Spiegel z vyjádřené ruského diplomatického zastoupení v Německu.

Podle informací listu našel bezvládné tělo 19. října po sedmé hodině ráno na chodníku před ambasádou příslušník berlínské policie střežící diplomatický objekt. Oživovací pokusy přivolané záchranné služby byly neúspěšné.

Rusové odmítli u nejmenovaného tajemníka svého velvyslanectví provést pitvu a příčina jeho smrti tak není známa.

Rusko stálo za otravou Litviněnka, uvedl evropský soud

Evropa

Ano, víme o tom

Mluvčí německého ministerstva zahraničí na pravidelné páteční tiskové konferenci připustil, že spolkové úřady o smrti zaměstnance ruského velvyslanectví vědí, nemůže prý ale poskytnout žádné bližší informace.

Mrtvý byl údajně příbuzný vysokého důstojníka druhého oddělení FSB. Toto oddělení je v Rusku zodpovědné mimo jiné za boj proti terorismu a západní zpravodajské služby jej spojují s vraždou Čečence Zelimchana Changošviliho v berlínském parku Tiergarten přede dvěma roky. Podle investigativních novinářů byli agenti tohoto útvaru také zapojení do otravy ruského opozičního politika Alexeje Navalného loni v létě.

Reklama

Výběr článků

Načítám